Komt het normale leven weer terug?

Deze vraag spookt in mijn hoofd. Komt het normale leven weer terug na de Covid. Moet het oude normaal wel weer terugkomen of kan er ook een nieuw “normaal” leven voor in de plaats komen? Dingen die me bezighouden nadat ik een bruiloft had bezocht.

Komt het normale leven weer terug?

Bruiloft, normaal leven, Covid wat heeft dat met elkaar te maken. Niet veel denk ik maar in combinatie met elkaar ook weer veel. Ik leg je het uit aan de hand van een voorbeeld van de laatste week. We waren uitgenodigd voor een bruiloft en gingen met het vliegtuig naar Nederland toe om deze dag bij te wonen.

Hoe makkelijk je leven is aangepast aan een nieuwe situatie, het “nieuwe normaal” is best apart te noemen. Wij testen ons extra om zeker te zijn dat we niets meenemen aan “van alles en nog wat” in het vliegtuig maar ook voor de mensen die we gaan ontmoeten. Als vanzelfsprekend ga je afspraken maken, je moet goed opletten wat elk land heeft zijn eigen regels en voor je het weet zijn je goedbedoelde acties nutteloos.

Maar goed uiteindelijk is de reis achter de rug en zijn we op plek van bestemming aangekomen. Hier begint het eigenlijk dat we onwennig in een groep mensen staan. Moet je wel of niet een knuffel geven, een hand schudden of een box doen? Iedereen om je heen zie je met hetzelfde dilemma worstelen wat ze moeten doen naar anderen toe.

Vroeger (ja daar is die term;)) vroeger gaf je een kus op beide wangen of meer, gaf je een hand of een knuffel en hoefde je niet na te denken, je deed het gewoon. Maar die onbezorgdheid en spontaniteit is bij velen verdwenen en ik heb er ook moeite mee om een nieuw begroetings ritueel te leren.

Waar is de verbinding gebleven?

De laatste jaren tijdens de Covid epidemie is de verbinding tussen mensen verzwakt, misschien zelfs grotendeels verdwenen. We staan veelal op kleine eilandjes en weten niet waar we heen mogen gaan. We krijgen een lichtpuntje op de horizon maar zo snel als die in zicht is zo snel is die ook weer verdwenen. Twee jaar aanpassen aan van alles en nog wat vergt veel van ons menselijke aanpassingsvermogen.

Verbinding maken met je gezin, je familie, je vrienden, iedereen is veranderd en de spontaniteit is vaak ver te zoeken. Wat gaan we doen en hoe gaan we een nieuw “normaal” creëren voor ons en onze medemens?

Met Mindfulness kunnen we gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Hoe kun je jezelf staande houden in een wereld die veel aanpassingsvermogen vergt? Hoe gaan we onze eigen grens hanteren wat je wel of niet wilt? Wanneer is het goed en voldoende en wanneer niet?

Ben je nog niet overtuigd over wat MindFulness kan betekenen voor jou?

Check onze referentie en verhalen van andere deelnemers aan de Mindfulness

Kijk in onze agenda voor mijn volgende Mindfulness korte en lange trainingen.

Kijk of je voor een Mindfulness vergoeding in aanmerking komt bij de zorgverzekeraar