Mindfulness en wetenschappelijk onderzoek?

Mindfulness-workshops veroveren steeds meer een plek op de werkvloer. Geen gek idee, gezien de heilzame werking tegen stress. Vijf recente wetenschappelijke onderzoeken over de kracht van mindfulness op rij. Dit artikel is een kopie van de website MT.nl voor het gehele artikel kunt u op deze website verder lezen over Mindfulness en wetenschappelijk onderzoek.

Reductie van stress met 40%

Chronische stress op werk is op weinig plekken zo continu hoog als op een Intensive Care Unit. Daar moeten tenslotte snel beslissingen worden genomen die kunnen draaien om leven of dood. De ideale plek dus, zo meenden onderzoekers van het Ohio State University’s Wexner Medical Center, om te testen of mindfulness een positief effect op stress kan hebben. Lees verder op de MT website.

Even goed tegen depressiviteit als pillen

Een onderzoek dat vorige maand werd gepubliceerd bekeek hoe effectief mindfulness is vergeleken bij het nemen van antidepressiva tegen depressiviteit. Willem Kuyken, hoogleraar klinische psychologie, verbonden aan Oxford University, leidde het onderzoek. Het is de grootste studie tot op heden die het nemen van pillen versus mindfulness vergelijkt en het is voor het eerst dat het effect hiervan over twee jaar wordt bekeken. Lees verder op de MT website.

Helpt bij het stoppen met roken

David Creswell, assistant professor psychologie aan de Carnegie Mellon University in Pittsburgh heeft zijn beroep gemaakt van het zich verdiepen in de heilzame effecten van mindfulness. Zo ontdekte hij onder meer dat mindfulness kan helpen bij het verminderen van het verlangen naar een sigaret bij mensen die proberen te stoppen met roken. De signalen die in het brein aanzetten tot het hunkeren naar een sigaret worden namelijk tijdens de mindfulnesstrainingen in feite ‘ontkoppeld’ en weg is de zucht naar een sigaret.Lees verder op de MT website.

Beschermt tegen allerlei ziektes

Diezelfde Creswell besloot eens te gaan bekijken waarom mindfulness nu eigenlijk precies zo’n geweldig effect heeft op onze gezondheid en hoe het onze stressniveaus naar beneden haalt. Volgens het meest recente onderzoek van Creswell en Emily Lindsay beschermt mindfulness mensen van stress op dezelfde manier als een pijnstiller onplezierige gevoelens weet te dempen. Maar in plaats van mensen te verdoven, helpt mindfulness mensen juist beter op te merken wat er met hun gebeurt en dit te accepteren. Hierdoor weten ze stress beter te voorkomen. Ze beschermen zich zo beter tegen allerlei ziekten , waaronder bijvoorbeeld mogelijke hartproblemen of hoge bloeddruk. Lees verder op de MT website.

Minder gepieker

Heel wat onderzoekers hebben geprobeerd uit te zoeken hoe en waarom we ons toch zo’n zorgen maken over van alles en nog wat. Een van de meest effectieve technieken om al dat gepieker tegen te gaan blijkt mindfulness. Onderzoekers Dawn Querstret en hoogleraar Mark Cropley van de University of Surrey vergeleken 19 studies en kwamen tot de conclusie dat mindfulnesstrainingen, zowel persoonlijk gegeven als online, succesvol zijn in het terugbrengen van al die zorgen die ons teisteren en die op hun beurt weer leiden tot stress. De formule zit ‘m volgens hen in mensen aan te sporen om hun manier van denken te veranderen en zich los te maken, met behulp van mindfulnesstechnieken, van hun emotionele reactie ten aanzien van hun zorgen. Lees verder op de MT website.
Door-de-zure-appel-bijten-MasterMind MindFulness jaarprogramma

Wil je meer info over MindFulness, neem dan even contact met me op voor een belafspraak

Gecertificeerd MBSR trainer!

Mindfulness voor jou?

  • MindFulness leven is hip en modern
  • MindFulness leven genieten van het “nu”
  • MindFulness is je aandacht trainen
  • MindFulness is niet oordelen
  • MindFulness boeken

Mindfulness is niet!

  • MindFulness is niet zweverig
  • MindFulness is geen geiten wollen sokken
  • MindFulness is geen religie
  • MindFulness is niet vaag

Check onze MindFulness tarieven

Check onze tarieven-MindFul Genieten

Mindfulness referenties!

Lees de ervaringen over de Mindfulness training eens van andere deelnemers.

Chat openen
Hoi ik ben Angela kan ik je helpen?
Hoi ik ben Angela van MindFulGenieten. Indien je een vraag hebt dan hoor ik het graag via de chat of een email.