Volg jij je droom?

Leef jij in je comfort zone?

“Het leven begint aan het einde van je comfort zone.” –
Neale Donald Walsch.

We houden allemaal van comfort, toch? Zeker in deze tijd van energietekorten en er een beroep gedaan gaat worden op het aanpassen van ons comfort komt dit misschien wel naar boven. We leven en doen graag dingen in comfort. In deze tijd van onmiddellijke bevrediging kunnen we gemakkelijk de dingen krijgen die we willen.

Simpel om met een druk op de knop van een mobiele app of een klik op uw computermuis kun je bijvoorbeeld jouw eten en boodschappen laten bezorgen. Je hoeft niet meer warm en bezweet in de rij te staan.
Dankzij het internet kun je praktisch alles wat je wilt, rechtstreeks aan huis geleverd krijgen.

Leven in een comfortabele luchtbel
Als we te comfortabel worden, hebben we de neiging om in onze eigen kleine bubbel te leven. Tijdens de Corona moesten we wel met z’n allen in een bubbel leven, een veilige omgeving om ons te beschermen tegen van alles en nog wat. Dit is een andere bubbel dan onze comfortzone bubbel dat mag duidelijk zijn.
Leven in een comfortabele bubbel voelt gelukkig, tevreden en veilig omdat het onze kleine veilige zone is. We zijn in staat om dingen te doen die ons niet stressen of angstig maken.
Maar uiteindelijk raken we verveeld en ongeïnspireerd. We worden meer en meer ongelukkig. Onze dromen raken op een laag pitje.
Maar veel mensen willen de stap naar verandering niet zetten, ook al zijn ze ongelukkig. Klinkt dit bekend bij jou?

Het is namelijk een veelgestelde hulpvraag tijdens mijn trainingen;

  • hoe kan ik gaan veranderen,
  • ik wil zo niet verder gaan
  • er moet iets gaan gebeuren.

Vaak wil je de dingen laten zoals ze zijn. Je bent te veel gewend geraakt aan comfort dat de gedachte alleen al om het te verlaten om iets ongemakkelijks te gaan doen je in het koude zweet doet geraken.

Wat betekent het voor jou?
Het betekent dat je veranderd bent. En deze verandering is ook niet ten goede. Waar je dromen je ooit in beslag namen, ben je nu veranderd in een bang muisje. Altijd bang dat je kleine blokje kaas onder je neus weggekaapt wordt.

Comfortzones veranderen wel degelijk.
Je wilt je dromen najagen, maar je bent bang dat als je je comfortzone verlaat, je de weg niet meer terug kunt vinden. Je denkt dat het zal verdwijnen.
Maar het is niet waar. Weet je waarom niet? Omdat onze comfortzones niet eeuwig hetzelfde blijven. Naarmate we ouder worden en meer levenservaring opdoen, groeien onze comfortzones met ons mee.

Zie het zo:
Wat je nu in je comfortzone hebt, was er ooit buiten.
Kijk naar je huis. Voor de meesten van ons is ons huis het centrum van onze comfortzone. Het is waar we naar huis gaan om te slapen, te eten, te ontspannen, plezier te hebben met het gezin, al die goede dingen.
Maar, heb je altijd in hetzelfde huis gewoond? Hebben altijd dezelfde mensen in jouw huis gewoond?
Ik durf te wedden dat je antwoord een grote ‘nee’ zal zijn.
Dus, voordat je naar je huidige huis verhuisde, woonde je ergens anders. En die andere plek was ook een deel van je comfort zone. Toen je besloot om van jouw oude naar jouw nieuwe huis te verhuizen, was je waarschijnlijk bang. Opgewonden, ook, maar vooral bang. Je liet je oude comfortzone achter.
Maar na een paar dagen, weken of maanden in je nieuwe huis te hebben gewoond, besefte je plotseling dat het je nieuwe comfortzone was geworden. Je voelde je niet langer bang.
Je nieuwe thuis is niet langer het ‘onbekende’. Je hebt je eindelijk gevestigd. Je voelt je eindelijk op je gemak.
Zie je, dat was niet zo slecht, toch?
Er is niets mis met comfortabel zijn. Uiteindelijk zoekt iedereen dat, ongeacht zijn status in het leven.

Als comfort een probleem wordt!
Wanneer comfort plotseling in de weg staat van je dromen en je doelen in het leven, dan wordt het een probleem. Wanneer je op het punt komt waar je je comfort laat prevaleren boven je dromen, dan is het een probleem.

Je comfort zone is een probleem geworden. Problemen zijn niet bedoeld om te etteren. Ze zijn bedoeld om opgelost en verholpen te worden.
Dus als je comfortzone tussen jou en je dromen staat, moet je de juiste keuze maken als je wilt slagen. Stel jezelf eens de vraag “hoeveel toekomst heb ik nog”?

Bovenstaande is een vaak terugkerend thema in mijn trainingen. Vaak hebben we vanuit het verleden bepaalde dromen maar in de praktijk leven we een ander leven. Een leven wat mede bepaald wordt door comfort, door sociale omgevingsfactoren door………(vul het maar voor jezelf in).

Wij, mijn man en ik, hebben in december 2020 het roer zelf omgegooid. Ons comfortabele huis en omgeving in Nederland ingeruild voor een oude (weliswaar gerenoveerde) boerderij van 1840 op het Franse platteland. Een succesvolle trainingslocatie achterlaten voor een onbekende toekomst met nieuwe uitdagingen. We hebben geen vloerverwarming meer maar een houtkachel, we hebben geen snel internet maar een 4G verbinding, als het weer het toelaat, we hebben geen thuisbezorgd app maar gewoon een lokaal groenteboertje die je alle service van de wereld biedt.

Deze ommezwaai was voor veel mensen een donderslag bij heldere hemel, jullie gaan verhuizen, jullie hebben het zo goed voor elkaar, jullie hebben kinderen die je achterlaat en zo waren er wel meer die er wat van vonden. Maar nu al bijna 2 jaar verder zijn we zo tevreden, zo gelukkig om weer met basale dingen te leven. Zo intens gelukkig van de rust en de omgeving. Geen files, geen drukte maar dieren, natuur en uitzicht. We zijn nog steeds ons aan het aanpassen aan deze nieuwe omgeving en we zijn er nog steeds niet maar we voelen wel dat dit onze plek is.

Ons huis heet MaisonVivrePlus, het huis van het betere leven, en dat is het zeker. Bij onze nieuwe woonomgeving geven we nu trainingsweken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, verandering met als rode draad de MindFulness. De zienswijzen en technieken van de MindFulness zijn ook een rode draad in veel andere cognitieve trainingen en wij gebruiken deze samen met allerlei andere technieken om zo goed mogelijk met een hulpvraag van anderen om te gaan.

Retraite weken, anti-stress, MindFulness weken in Frankrijk en nog steeds in Nederland geven is mijn lust en leven. Wij hebben onze droom laten uitkomen en hebben weer een nieuwe comfortzone gemaakt waar we graag anderen willen van laten meegenieten.
Volg ook je dromen, ga bewust veranderen en leef je leven!

Liefs Angela