Referenties MindFulness trainingen

Referenties MindFulness. Vaak zijn potentiële deelnemers aan een Mindfulness 5 daagse training een beetje afwachtend. Ze hebben vaak wel over mindfulness gehoord of wellicht zelfs al over MindFulGenieten. maar toch zijn ze soms huiverig om juist die eerste stap te zetten in het onbekende.

Mindfulness brengt veel goeds bij mijn deelnemers. Ze hebben eigenlijk allemaal veel baat bij de handvatten die ik ze aanreik. Ik heb zulke mooie en ontroerende momenten meegemaakt dat ik daar wel een boek over zou kunnen schrijven. In plaats van een boek, vraag ik mijn oud-deelnemers geregeld om hun ervaringen op papier te zetten zodat ik die op deze pagina kan publiceren.

Lees maar gauw verder en wellicht herken jij je ook in bepaalde situaties, schrijf je gauw in, wanneer jij die eerste stap wilt zetten, voor een mindfulness 5 daagse training. Of een 8 weekse MindFulness MBSR training of het vervolg daarop de Compassietraining.

TIP: onder de referenties Mindfulness kun je nog een Gratis E-boek downloaden met 9-tips om MindFulness in je dagelijkse leven in te plannen.

Review mindfulness week Frankrijk

De “abrupte” dood van mijn jongste zoon is zo’n reset van mijn leven dat toen ik werd gevraagd door mijn vrouw/vriendin om mee te gaan op een retraite week in de Franse Pyreneeën was dit een no-brainer. “Ja lijkt me erg leuk!” gaf ik aan, niet wetende wat me allemaal te wachten stond….. Samen met de andere man (we waren met 3 vrouwen en 2 mannen in de groep) hadden de mannen, nee laat ik voor mezelf spreken, ik had een soort van “Planning/of duiding van de week” nodig vooraf.. “Hoe ziet de week er globaal uit? Wat brengt de dag ons? Waar kunnen we naar het toilet? Wanneer hebben we “vrije tijd”? Wat gaan we doen? Wat wordt er van je verwacht? Wat doe je met het persoonlijke boekje? Etc.. etc.. dit soort vragen/gedachten spookten de eerste 2 dagen geregeld door mijn hoofd. Gekscherend hebben we regelmatig naar Angela aangegeven: dat dit de Mindfuck week was! Ze probeerde ons “iets te ontregelen” (iets is een understatement in deze) zodat je een aantal van jouw “eigen regeltjes” kan gaan loslaten of in ieder geval dat je je daar meer bewust van bent. Maar (nee EN) overall kan ik inmiddels zeggen: het was boeiend, confronterend, indrukwekkend, (Erg) verdrietig soms, maar ook machtig mooi en inspirerend! Inmiddels een kleine 2 weken verder denk ik nog met heel veel vreugde terug aan de heerlijke groep die zich voor elkaar open durfde te stellen, waar al iets van groei zichtbaar was en dat we middels deze meditatie/yoga/mindfulness week een aardige stap verder zijn gekomen.
Merci bien!!
P.s. We hebben ook zalig en gezond gegeten deze week wat door Edwin werd verzorgd, heerlijke smaken en leuke nieuwe gerechten. Thanks!
P.s.2 De week heeft mij op mijn levenspad (waar “normaal” gesproken enkele hobbels te vinden zijn) iets verder “uit het ravijn” laten kruipen, en doen wij inmiddels thuis aan Mindfulness/meditatie en yoga, wat we van plan zijn te gaan volhouden.
P.s.3 Ik werk nu geregeld samen met ANNA (waar ik voorheen nog vaak werkte met Ana en Lyse) en gebruik meer Nivea (En die was niet nodig voor de mooie warme zon)
P.s.4 Grazie Mille Angela en Edwin (en Kees (hond)), voor al deze mooie ontdekkingen, soms zelfs openbaringen!

De managementsamenvatting zou kunnen zijn: “Van het concert des levens krijgt niemand
een program, en op deze Retraite week kijk ik terug als een groot cadeau voor mezelf, wat
een mooie reis …”

Anti-stress week Frankrijk

In de anti-stress week ben ik weer geland in mijn lijf. De ontspannings oefeningen hebben mij enorm veel gebracht en zijn thuis makkelijk toepasbaar. Het zijn in een groep en de persoonlijke gesprekken met Angela werken als een proces versneller voor mij. Ik voel weer dat ik leef en besef dat ik altijd een keus heb. De programma en de afwisseling van mediatie, yoga, theorie zijn precies goed.

De week was een heftige en hele fijne ervaring! Met (ook) een 10 voor de accommodatie en heerlijke maaltijden.

Kun je wat met PTSS vroeg ik Angela. Is Mindfulness wat voor mij denk je? Dit waren de eerste vragen aan de telefoon die ik haar stelde. Na een fijn telefoongesprek met een duidelijke uitleg dat MindFulness geen tovermiddel of medicijn is maar dat ik zelf de sleutel in handen heb om deuren te openen en met trauma’s kan leren omgaan heb ik besloten me in te schrijven voor de 5 daagse cursus MindFulness.

Ik zat in een groep met twee mannen en 4 vrouwen en was best een beetje argwanend. Ik ben niet zo’n groepmens en zeker het delen van ervaringen was voor mij moeilijk. Gelukkig heeft Angela een gave om iedereen in zijn/haar waarden te laten en de gelegenheid te bieden iets te delen terwijl het niet “moet”. Deze intensieve week heeft veel gedaan voor mij, ik leer met mijn emoties om te gaan. Ik heb geleerd dat de wereld niet zo zwart-wit is zoals ik altijd dacht en de thema’s over stress waren voor mij de eye-openers.

Ik pak het mooie werkboek er nog steeds bij, de 3 minuten ademruimte doe ik bijna overal. Zo simpel oefeningetje om even te landen in het moment, even afstand te nemen van alles om je heen brengt al erg veel goeds bij mij. Ik ben er nog niet maar neem stap voor stap een andere richting, het is niet goed of fout zegt Angela dan. Het is jouw ervaring. Dank je wel je bent een geschenk

Nog even dit afwerken, nog even dat telefoontje aannemen. Iedereen is al naar huis en wie is er nog op kantoor, ik!

Jarenlang heb ik mezelf voorbij geleefd, jarenlang roofbouw heeft tot gevolg gehad dat ik 3 maanden geleden thuis kwam te zitten met een burn-out. Ik kon het niet accepteren, ik degene die zo sterk was, ik die alles aankon en er juist een schepje bovenop deed. Ja ik zat nu thuis, het licht was uitgegaan. Ik kwam de deur niet meer uit en had nergens fut in.

Na advies van een vriendin heb ik een 5 daagse mindfulness training gedaan bij Angela. Eerst een beetje sceptisch want dat zijn toch van die zweverige types maar niets is minder waar. Angela staat met beide benen op de grond en ze weet voor iedereen de juiste snaar te raken. Het proces wat ik doormaakte opende mijn ogen, ik zag weer mogelijkheden en kreeg weer beetje bij beetje mijn energie terug. Mindfulness leert je om bewust in het leven te staan zonder dat je de hele dag “moet” mediteren. Na de 5 daagse hebben we nog 8 weken persoonlijke begeleiding gekregen en dat was erg fijn.

Ik zag er namelijk tegenop om na 5 dagen weer de “wijde wereld” in te gaan en dat ik het zelf weer moest gaan doen met het risico dat ik zou terugvallen. Gelukkig is het tegendeel bewezen met de begeleiding van Angela en krijg ik zelfs van anderen complimenten dat ik er meer ontspannen uitzie, dat ik weer lach en dat ik weer energie heb.

Dank je wel Angela voor deze fijne ervaring en ik zal MindFulness de rest van mijn leven meenemen

Mijn leven was perfect, vakantie hier, weekendje weg daar en een leuk gezin met twee koters. Ik had alles goed onder controle en er ging eigenlijk niets mis. Ja lichamelijk was ik moe en het werken kostte mij meer energie, ik baalde er ook van dat soms dingen niet liepen zoals ze zouden moeten lopen. Zonder het te bemerken kreeg ik meer stress en uiteindelijk kwam ik in de geestelijke zorgmolen terecht.

Gelukkig kwam ik tijdig de website van Angela tegen en deze sprak me erg aan. Een leuke vrouw die ook nog eens goed bekend staat voor haar Mindfulness trainingen. Ik wilde eerst een 8-weekse training volgen maar zag erg op tegen elke week een paar uur vrijmaken om naar de locatie te komen. Angela wees me op de 5-daagse MindFulness training. Zij vertelde mij dat het wel een intensieve training is maar dat alle thema’s in 5 dagen worden behandeld. De dagen hadden een ochtend thema en een middag thema en tussendoor staat er een heerlijke lunch klaar.

Na 5 dagen had ik al zoveel inzichten dat ik al een verandering bemerkte bij mijzelf en ik ben nu het traject van de 8 weken persoonlijke begeleiding ingestapt. Angela bedankt dat je op mijn pad kwam en nog steeds bent, ik ga je gauw weer zien.

4 maanden geleden ging letterlijk het lampje even uit bij mij. Zowel geestelijk als lichamelijk was ik helemaal op.
Te lang over mijn grenzen heen gegaan. Te lang op de automatische piloot geleefd. De dagen kwamen uren te kort voor mijn gevoel. Elke dag onrust en niet meer weten wat genieten is. Terwijl al het mooie gewoon heel dicht bij me was.

4 maanden geleden was het punt dat ik voelde dat ik echt met mezelf aan de slag moest.
Niet vechten of vluchten meer, maar juist gaan voelen.
Zonder twijfel aan de mindfulness training begonnen aangezien mijn man hier erg positief over was.
Ook wel spannend omdat ik liever niet wil voelen en bang was voor het onbekende.
Maar al vanaf de eerste bijeenkomst voelde ik me erg rustig en op mijn gemak, en wist ik dat deze training de juiste voor me zou zijn.
Angela, een warm, gastvrij en gezellige vrouw met veel ervaring. Dat voelde direct goed.
En door de corona crisis bestond deze ochtend uit 3 cursisten ipv 8.
Voor mij erg fijn, een klein clubje. Veel aandacht en rust voor elkaar.
Ik vond het erg fijn om de ervaringen van de andere 2 dames te horen. Ieder met hun eigen verhaal en doel .
Tijdens de mindfulness hebben we hier handvaten voor gekregen. Maar iets wat er zo ingesleten zit krijg je er niet zomaar uit. Nog werk aan de winkel. Maar wat er zo ook mooi beschreven staat in het boek: Mindfulness is een levenslange reis over een pad dat uiteindelijk nergens naar toe gaat, alleen naar wie je bent.
Spannend vind ik het ook wel. Nu zelf verder zonder de dinsdag ochtend bij de mindfulness, zonder Angela en zonder cursisten. Maar het bewustzijn is er nu bij me, de handvaten heb ik, en de ervaring van de afgelopen weken neem ik met me mee, op mijn levenslange reis.
Angela bedankt voor de fijne dinsdagochtenden. Bedankt voor je gastvrijheid in je prachtige huis.
Ik kom graag met mijn man naar de opfrisavonden, dus tot gauw!

voor deze training deed ik zoveel mogelijk tegelijk, thuis en op mijn werk. Gaf mezelf weinig rustmomenten tussendoor. Ik moest ook veel van mezelf. Hard werken, geen fouten maken altijd aardig, vrolijk zijn, zorgen dat alles op tijd klaar was enz. Als ik eens een compliment ergens over kreeg was ik het eigenlijk aan het verdedigen.
In mijn hoofd was ik veel bezig met het verleden en de toekomstige tijd.

Tijdens deze training heb ik geleerd om meer geduld voor mezelf op te brengen. Als ik me een een x niet zo lekker voel mag dat ook zonder er aan voorbij te lopen en maar daar te gaan op de automatische piloot.
Ook neem ik meer rust momenten sowieso 3 x min ademruimte 3 x per dag. (soms ook vaker)
en s avonds een meditatie , bodyscan of een andere vorm om even tot mezelf te komen. Als het nodig is dan pas ik dat ook op andere momenten toe, vooral als ik onrustig ben. Een compliment probeer ik te beantwoorden met “bedankt” ipv Ja, maar dat komt door…… of zoiets. Door overdag bewust met iets bezig te zijn 1 ding tegelijk en bewust te voelen hoe ik iets doe probeer ik meer in het nu te zijn.

Ik denk dat deze training een mooie begin is is om met meer zelfvertrouwen verder te gaan.
Door vaker bij mezelf stil te staan ontdek ik dat niet altijd alles moet zoals ik bedacht had, soms loopt het anders en dan is accepteren ook prettig ipv steeds je verzetten.
Ik vond het prettig om in een kleine groep de training te volgen.
De vragen die Angela stelt na de oefeningen waren soms confronterend. En soms waren het niet de vragen maar de stiltes die ze ertussen liet, waardoor iets in eens duidelijk kon worden.
De spiegel die ik als symbool mee heb genomen staat voor:

Ik ben ik, met alle bagage die bij mij hoort, hoe ik ben, wat ik doe, hoe ok reageer. Ik mag er zijn.

En telkens als ik weer in de spiegel kijk hoop ik dat ik mezelf accepteer en dat ik de dingen kan doen waarbij ik een goed gevoel heb.
Hierbij heeft de training me een goede stap in de richting geduwd, nu proberen om alles wat ik geleerd heb in de praktijk te brengen en te houden! Op naar het NU!

Deze 8 weken hebben mij veel gebracht, ik ben begonnen zonder verwachtingen maar heb veel handvatten ontvangen die ik ga gebruiken op mijn verdere reis door het leven. Bewust met aandacht en zonder te oordelen aanwezig zijn, en dit in het dagelijkse leven toepassen heeft mij rust gebracht, mijn gedrag is de afgelopen weken daadwerkelijk veranderd.

 • Ik ben opmerkzamer geworden.
 • Mijn zintuigen ben ik bewuster gaan gebruiken.
 • Mijn concentratie is verbeterd.
 • Ik ben meer gaan relativeren.
 • Ik ben beter geworden in het niet overschrijden van grenzen.
 • Ik ben liever voor mezelf geworden.
 • Ik ben meer structuur gaan aanbrengen.
 • Ik ben bewuster bezig met discipline.
 • Door bewust en opmerkzaam te focussen op mijn gedachten maar ook op mijn fysieke gestel heb ik meer rust gekregen.

De lange en vele meditaties hebben bijgedragen aan een goede training. Het delen van de ervaringen van alle deelnemers in deze groep heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd en inzichten gegeven.

Tot slot wil ik Angela complimenteren! Deze training is gegeven op een zeer professionele en vakkundige wijze. Elke week een warme ontvangst op een schitterende locatie. Heel veel kennis en levenservaring hebben zeker bijgedragen aan deze succesvolle 8 weken.

Ik kan iedereen aanraden deze basistraining MindFulness te volgen, het heeft mij veel gebracht en belangrijker het gaat mij nog veel brengen in de toekomst.

Hartelijke groet,

Walter

Mijn “reis”, zoals ik de training eigenlijk noemde en heb ervaren, begon al tijdens de intake met Angela. Mijn eerste vraag aan haar was of mindfulness niet zweverig zou zijn, dat was (en is) namelijk absoluut niets voor mij. Angela antwoordde dat er niets zweverigs is aan in het hier en nu leven.  Ik besloot ervoor te gaan en heb mij aangemeld voor de 8-weekse MBSR training.
Enigszins nerveus begon ik aan de eerste les. Onwennig, ver uit de comfort zone en ook de medecursisten voelen nog niet vertrouwd. Bij het voorstelrondje kies ik er bewust voor niet mijn levensverhaal te vertellen, maar het te houden bij de feiten zoals ze nú zijn. Ook dit leerde ik al tijdens de intake van Angela: je bent niet je verhaal. Ik keek vaak terug, natuurlijk nooit op de makkelijke zaken in het leven maar juist op de meest verdrietige en zorgelijke periode na de geboorte van mijn jongste dochter. Ik leefde niet in het hier en nu en bouwde steeds weer stress op door het herbeleven van dingen.
De afgelopen 8 weken waren geweldig. Geweldig omdat ik veel heb geleerd, geweldig omdat ik prachtige mensen heb leren kennen. Geweldig omdat ik mijzelf tegen ben gekomen. Maar vooral geweldig omdat ik heb leren accepteren. Heb leren luisteren en in stilte zijn. Het is wat het is.
Wat voor mij een uitspraak is die mij bijblijft en die ik nastreef, is “als je praat zeg je dingen die je al weet, als je luistert, leer je soms iets nieuws.”
Ik wens iedereen deze waardevolle lessen toe, meer luisteren (naar jezelf) brengt veel rust.
Angela, nogmaals veel dank voor je inspirerende trainingen en persoonlijke benadering. Het was een cadeautje!
Liefs, Nienke

Lieve Angela,

Wat een rust, wat een warm bad is het bij jou!
Het moeilijkste vond ik het dat ik jou zag luisteren naar ons als deelnemers, luisteren en erkennen en wij niet mochten “oma-en” (opmerkingen, meningen of advies geven). Tot ik zag en leerde waarom je dat niet deed. Wat een mooi inzicht, het is zoals het is …. Het mag er zijn en het volste vertrouwen dat wij zelf de “tools” in ons hebben.
Wordt vervolgd lief mens …..
Lieve groetjes,
Hi Angela,
De mindfullness avonden en stiltedag heb ik als leerzaam én prettig ervaren.
Belangrijkste les die ik koester is dat je niet je gedachten bént.
Dat gaat me (in het dagelijks leven) profijt opleveren om me zo meer te focussen op het nu. Als ik nu waarneem, kom ik weer eerder terug in het moment. En merk dat dat me helpt. Ik kan echt beter uit m’n gedachten stappen.
En het is niet alleen de oefeningen met meditatie e.d. hoor. Gewoon elk moment van de dag zo bewust mogelijk beleven.
Ik heb op skivakantie een boek van Thich Nnat Hanh meegenomen. Als ik nu voor een skilift moet wachten, ga ik me daar niet druk om maken, maar zie het als een moment van aandacht!  Groeten aan allemaal én neem een drankje mét aandacht op elkaars gezondheid, doen wij ook hier!
Bas
Mindfulness
Waarom voel ik me gespannen? Meer geduld met mijn kinderen. Mezelf blijven in mijn werk en bij anderen. Niet altijd aan de toekomst denken maar in het Nu leven. Met die gedachten en vragen begon ik de training. Afgelopen weken heb ik genoten van de avonden en als hoogtepunt de stilte dag. De randen van de puzzel zijn gelegd, ik heb handvatten om verder te kunnen, heb de basis te pakken. Ik ben er nog niet, het blijft tranen, doorzetten, mild zijn voor mezelf en anderen. Maar er is verandering mogelijk en wat mooi dat ik makkelijk enkele momenten kan benoemen van bijvoorbeeld afgelopen week waarin ik “mindful” bij mezelf bleef, even tot mezelf kwam en zo met meer geduld en bewustzijn bij de ander kon zijn.
Ik heb zin om de rest van de puzzel te kunnen gaan invullen en heb er vertrouwen in dat het me na deze 8 weken gaat lukken om verder te groeien, bewuster te leven en meer te genieten.
Rianne
Na de achtweekse training Mindfulness weet ik het zeker: Ik wil in mijn leven meer aandacht en tijd besteden aan rustgevende zaken als meditatie en Yoga.  Broodnodig als tegenwicht tegen alle hectiek.
Ik ben gaan inzien dat drukte, snelheid haast en stress mijn dagelijks leven in belangrijke mate bepalen. En ik heb ondervonden hoe moeilijk het is om er afstand van te nemen. Het kiezen voor een time out in de vorm van yoga en meditatie voelt in het begin onwennig, er is zelfs weerstand.
Wat duren de oefeningen lang!
Na verloop van tijd en met enige moeite lukt het me uiteindelijk om echt dagelijks te oefenen. En kan ik ook genieten van zo’n rustmoment. Het mag een gewoonte worden een gezonde gewoonte.
De wekelijkse sessies zijn ondersteunend en de uitleg van Angela gaf inzicht in processen en dat hielp mij om gemotiveerd te raken en te blijven. De oefenruimte is heel fijn, draagt echt bij aan de beleving.
Ik zie deze training als een start van een nieuwe leefstijl en wil er graag vervolg aan geven door nog meer trainingen te volgen.

Beste Angela,

De afgelopen maanden heb ik een prachtige maar intensieve training Mindfulness Based Stress Reduction bij je gevolgd. Al vanaf de ontvangst op dag één heb ik me heel prettig gevoeld bij jou en in je prachtige trainingsruimte in het landelijk gebied in Nijkerkerveen. Je ontving ons met verse thee en koffie, je wist dat het voor ieder van de deelnemers een spannend moment was en je schiep vanaf het allereerste moment een sfeer waarin ik me veilig en welkom voelde. Deze sfeer heb je elk trainingsmoment opnieuw weten te scheppen.

Ieder van de deelnemers begint aan de training met een “rugzak” aan persoonlijke ervaringen die voor hem of haar een belasting vormen. Voor mij was dat vooral een echtscheiding die, gecombineerd met persoonlijke karaktertrekken, leidde tot schuldgevoelens, schaamte en een gevoel van falen.

Tijdens de training biedt je ruimte voor inbreng van de deelnemers, op een manier waarbij iedereen zich mág uitspreken zonder dat er sprake is van moeten. Wil je niets delen, dan deel je niets. Wil je wél iets kwijt, dan kan en mag dat, en wordt daar steeds op een respectvolle manier en zonder oordeel op gereageerd. Bij jou en de overige deelnemers heb ik me daardoor op ieder moment “waardig”, geaccepteerd en gerespecteerd gevoeld. Dit was een fantastische ervaring waar ik je heel dankbaar voor ben, en waardoor ik de inhoud van mijn “rugzak” nu op een andere manier kan bekijken.

De training zelf is niet makkelijk geweest. Ik ben op verschillende momenten in een achtbaan van emoties, gedachten en gevoelens terechtgekomen. Maar het mooie aan jou en je trainingsmethode is: die achtbaan mag er zijn! Je biedt de ruimte om al die sensaties op te merken, te beleven en te onderzoeken. Ik heb tijdens de training vaak versteld van mezelf gestaan. Ik heb gelachen en gehuild. En ik heb het opgemerkt, en ervan genoten! Ik heb ervan genoten dat ik kón en mócht huilen! Je hebt me weten te raken met je prachtige gedichten en verhalen, en met je onvoorwaardelijke en oordeelsvrije acceptatie van alles wat er was. Met je acceptatie van wie ík ben.

Het is een cliché-uitspraak, maar tijdens de training kom je jezelf tegen. En dat is lastig, maar niet erg. Want als tegen je wordt gezegd dat, wanneer je jezelf tegenkomt, je er ook mag zijn met alles wat je hebt en wie je bent, dan is dat ongelooflijk fijn.

Tegen iedereen die “lasten” met zich meedraagt zou ik willen zeggen: ga een training mindfulness doen. Je leert hoe je de lasten op kunt merken en hoe je kunt accepteren dat ze er zijn. Het is hard werken, maar als je ophoudt met vechten tegen dat wat er op je schouders drukt, wordt de last minder zwaar om te dragen. De training is geen wondermiddel, maar wat is dat wel? Er gebeuren trouwens wél wonderen tijdens deze training, en de training helpt je om ze op te merken en ervan te genieten. Ik gun het iedereen!

Tegen jou wil ik zeggen: dankjewel! Dankjewel dat je voor een deelnemer die zich niet lekker voelt verse gemberthee zet. Dankjewel dat je je, zelfs met individuele gesprekken, zó ontzettend inspant om alle deelnemers “aan boord” te houden tijdens de training. Dankjewel dat ik tijdens de stiltedag contact mocht maken met je paarden. En dankjewel voor de doos tissues die je zonder wat te zeggen voor me neerzette toen ik de tranen weer eens niet binnen kon houden.

Dankjewel dat je voor ons en mij was wie je was, en dat je mij daarmee hebt geholpen om weer een beetje meer te zijn wie ik ben.

Ongeduldig, controlefreak, altijd wel mijn mening klaar
Moeilijk te veranderen, voor iemand van 57 jaar
Althans, dat was wat ik altijd dacht
Het was waarover ik piekerde in de nacht
Ik was niet gezellig, snauwde mijn naasten af
Diep van binnen voelde ik mij laf
Dat ik hen van alles verweet
Maar er zelf helemaal niet aan deed
Door mijn burnout ben ik anders gaan kijken
Wilde niet eeuwig blijven zeiken
Niet verdrinken in zelfmedelij
Niet meer “ik” maar veel maar “wij”
Er weer voor partner en kinderen zijn
Echte liefde voelen, dat leek me fijn
De stap naar MindfulGenieten was snel gezet
Ik wilde dit zo graag, dus geen verzet
Voor mezelf gekozen, daarmee ook voor mijn gezin
Het aanmelden was een mooie begin
Het begin van het leren luisteren in aandacht
Niet oordelen meer, dat werd mijn kracht
Accepteren dat een ieder die om mij heen leeft
Ook recht op zijn/haar mening heeft
Loslaten, vertrouwen en niet bang zijn
dat geeft rust en voelt heel fijn
Vertrouwen hebben, het komt heus weer goed
Leer nu steeds meer, hoe dat moet
In het verleden ga ik niet meer leven
Koester alleen mooie herinneringen die me zijn gegeven
Ik leef vandaag, ik pluk de dag
Want ik weet niet wat morgen mij brengen mag
Deze training heeft mij innerlijke rust gegeven
Ik hoop er nog heel lang plezier aan te beleven
Dati is het …….of is dit het?
Of is hiermee een stap naar een mooie toekomst gezet
Ik heb veel gehoord en veel geleerd
Er bestaat geen goed en geen verkeerd
Dank jullie allemaal, ben blij dat ik jullie heb ontmoet
Een ieder zo openhartig, het voelde echt heel goed
Dank lieve Angela, voor de mooie reis
Had het niet willen missen, voor geen enkele prijs
Annekristien
Hierbij nog mijn terugblik op de 8-weekse Mindfulness training, welke je mag delen met de groep als het daar van komt. Laat ik beginnen om te delen dat ik dankbaar ben dat ik de aan deze training heb mogen deelnemen. Vanaf het eerste contact met jou Angela heb ik mij welkom gevoeld.
Ik zag vooraf een beetje op tegen de grootte van de groep, maar eigenlijk is dit geen moment een issue geweest. Ik vond de sfeer in onze groep ontspannen, elke week keek ik mede door alle deelnemers weer uit naar de donderdag avond, dank aan iedereen hiervoor! De geweldige ruimte waarin de training is gegeven, de koffie, thee en het lekkers hebben zeker ook bijgedragen aan het prettige gevoel wat ik heb overgehouden aan mijn deelname.

Mijn deelname aan de training heeft bij mij zeker gezorgd voor toenemende aandacht, zowel aan mijzelf als aan de omgeving en personen om mij heen. Ik sta meer dan voorheen stil bij dagelijkse dingen, zonder er direct een oordeel aan te geven, functioneer minder op de automatische piloot en leef mijn leven een tandje lager in tempo (lees bewuster). Voor mij is het na deze training niet afgelopen, de komende weken ga ik opnieuw door het lesboek om de stof en oefeningen nog eens te laten passeren.

Wat een mooie ervaring de afgelopen weken ik heb er veel van geleerd. Vooral om meer momenten met ontspanning voor mijzelf te nemen. Nog beter te luisteren naar mijn hoofd en lijf. en ik dacht altijd dat mediteren en yoga niets voor mij was
Wat kan een mens zich vergissen.
De ervaring is afgelopen zaterdag op de Stiltedag,  op een nog mooiere manier ervaren door mij. Vooraf dacht ik dat ik dat niet ging volhouden om zo lang stil te zijn. Maar het was heerlijk. Vooral het prachtige weer erbij en de yoga buiten op het gras (30 nov)
Super bedankt voor alles Tanja

Hoi Angela,
Ik heb veel geleerd in de afgelopen weken. Ik zag er erg tegen op vooral of het wel strookte met mijn geloof jou gebeld je stelde mij gerust. Dit klopte in de praktijk. Na een behandeling bij een psycholoog over los laten heeft dit mij zeker ook geholpen! Ik merk dat ik mij minder druk maak en als er toch iets is dan kan ik veel sneller uit die negatieve gedachten komen! En ik accepteer nu ook meer dat bepaalde situaties soms zo zijn. Het is wat het is en het mag er zijn. De 3 min
ademhalingsoefening pas ik in mijn dagelijkse leven nogal eens toe en merk dat dit werkt. Ik wil me niet meer verschuilen achter het verleden hoe erg die ook was. Ik ben mezelf ook behoorlijk tegen gekomen maar het grootste compliment kreeg ik van mijn kleinzoon die zei: Oma ik vind het zo knap dat je uit je comfortzone bent gekomen.
Ik hoop dit alles vast te houden!!!
Bedankt Angela en medecursisten

Lieve Angela,

Wat een fijne woensdagochtenden heb ik beleefd de afgelopen tijd. Een rustpunt in de week, op een mooie plek en onder jouw professionele leiding.
Ook denk ik dat de chemie tussen de deelnemers deze keer heel mooi was. Veel onderling respect en men gaf elkaar ruimte.

Toen ik inschreef was ik opzoek naar handvatten om meer rust te vinden. Die heb ik gevonden waarvoor mijn grote dank! Dat ik de afgelopen weken in een dip ben geraakt heeft misschien te maken met het programma maar zeker met de continue strijd op mijn werk. Dus hoewel ik de handvatten vond heb ik nog wat te oefenen met het toepassen ervan. Loslaten, accepteren, niet streven etc.

Je bent een mooi en warm mens. Je weet vanuit jouw ervaring, kennis en kunde Mindfulnes heel goed over te brengen, met koppelingen naar geloof, overtuigingen, en de werking van het menselijk lichaam en het brein.
De plek, de ruimte, de inrichting. Heel goed gedaan.

Ik hecht waarde aan het voortzetten van dit traject. Ik heb immers voorlopig nog een klankboard en kapstok nodig.

Dank, groeten aan Edwin, fijne feestdagen en tot binnenkort.

De compassietraining heeft mij net als de mindfulness training weer een hoop gebracht. Er waren meer dan genoeg oefeningen waarmee je aan de slag kunt gaan. Ik ga wel het werkboek nog een keer extra goed doornemen. Er zijn nog genoeg elementen waar ik mezelf nog in kan verdiepen en waar ik in kan groeien. Maar stap voor stap en dat is niet mijn sterkste kant. Vooral het omarmen van de wat mindere gevoelens heeft het lijden op den duur voor mij een stuk minder gemaakt. Ik ben blij dat die bewustwording in deze compassietraining bij mij naar boven is gekomen. Ik vond het mooi om een ieder zijn verhaal te horen. Ik herkende me in veel verhalen en heb daar van ieder wat opgepikt. Bedankt voor de maandagen dat ik hier samen met jullie kon zijn. Dit waren echt momenten voor mezelf en het gaf mij iedere keer weer inzichten.

Opkrabbelend uit een burn out wist ik dat ik veranderen moest, maar hoe dan ? Door een kennis werd ik getipt over de mindfulness cursus van Angela.
Nieuwsgierig begon ik aan de eerste les, geen idee wat ik me er bij voor moest stellen. Ik bekijk alles graag nuchter, houd niet van zweverigheid en voelde toch ook wel een drempel om dit traject in groepsverband aan te gaan.
Maar, wat is het me meegevallen en wat heeft het me veel gebracht! Niets zweverig aan deze cursus en het volgen van de cursus in groepsverband heb ik als zeer plezierig ervaren. De verhalen en opmerkingen van jullie hebben me vaak in de week volgend op de cursus aan het denken gezet, ik vond het een echte meerwaarde om dit proces met jullie door te gaan. Dus dank voor het vertrouwen en jullie leerzame lessen!
Het zitten in aandacht en luisteren naar mijn lichaam heb ik als heel bijzonder ervaren. Mijn hoofd en lichaam voelen nu aan als één geheel. Als ik merk dat ik moe wordt of dat mijn hoofd begint te tollen ga ik even zitten of liggen, even terug naar de basis (mijn eigen lichaam, gevoelens en gedachten). Nu begrijp ik niet dat ik al de signalen van mijn lichaam vroeger totaal niet heb ervaren. Ze zijn, met de kennis van nu, luid en duidelijk.
Wat voor mij de meest bijzondere stap is geweest is dat ik mezelf ben gaan accepteren zoals ik ben. Voor het eerst in mijn leven heb ik het gevoel volledig met mijzelf “door een deur te kunnen”. De maandenlange strijd en frustratie over mijn burn out heb ik gestaakt, hiervoor in de plaats kwam acceptatie en berusting.
“Het is wat het is”, ik las het bij jou ook al Sandra, is mijn nieuwe mantra. Als ik er geen invloed op uit kan oefenen probeer ik het te laten rusten.
Waar vroeger mijn agenda draaide om “wat moet ik” gaat het nu steeds vaker om “wat wil ik”. Dit geeft zoveel meer energie !
Lieve Angela, lieve medecursisten, dank voor jullie wijze lessen en boeiende verhalen! Ik ben erg dankbaar dat ik zoveel heb mogen leren van deze training.
Nog een paar weken, dan mag ik starten met de compassietraining…. ik kijk er naar uit (ik heb veel geleerd maar ben er nog lang niet Knipogende emoticon) !!
Hartelijke groet,
Karin

Deze 8 weken mindfulness zijn voorbij gevlogen. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb om de cursus te doen. Wat het mij gebracht heeft is meer inzicht in mijn dagelijkse (vaste) patronen waar ik verstrikt in ben geraakt, wat mij veel energie kost en mij uitputte. Ik heb ontdekt tijdens de cursus dat ik gehinderd word door chronische stress. Dat was voor mij een emotionele “Eyeopener”. De meditatie kort of lang vind ik een waardevolle bijdrage in mijn rust. Rust was voor mij het belangrijkste wat ik mij nu kan toepassen in welke situatie dan ook waardoor ik veel minder snel in de stress schiet. Ook stress was voor mij een goed onderwerp in de cursus. De stilte dag vond ik heel spannend omdat ik graag mag praten, sociaal zijn. Ook dat is heel goed gegaan en zeer waardevol. Ja, ik heb veel geleerd en wil graag verder mijn leven met mindfulgenieten invullen.

Dank je wel Angela en Edwin en mijn mede cursisten!

Ik ben een 54 jarige veteraan met chronische PTSS.
Na 7 jaar therapie bij diverse instanties bleef ik vastlopen en was ik “uitbehandeld”
Ik heb de 8 weekse Mindful training gevolgd en het het idee en gevoel dat ik nu eindelijk alle puzzelstukjes in elkaar beginnen te vallen.
Ik ben er nog lang niet maar heb wel weer een stap in de goede richting gemaakt.
Ik wil dan ook Angela bedanken voor de 8 weekse training.
Angela is echt OEPS!!!
Dat staat voor : OPEN,EERLIJK, POSITIEF STIMULEREND

Angela dan je wel groet, Peter

Ik heb de afgelopen weken geleed dat ik beter naar mijn lichaam moet luisteren. Ook heb ik geleerd meer “tijd” aan mijzelf te besteden. Ik besef me nu pas hoe ik mezelf voorbij ben gelopen de laatste jaren.

Ik ben bewuster geworden. De geluiden van de natuur vallen me ineens heel erg op, ook heb ik ervaren dat “Stilte” soms best prettig kan zijn. Soms een moment met mezelf Zijn is fijn.

Wat ga ik nu veranderen:

 • De kinderen meer inschakelen in Huishoudelijke taken.
 • een hulp in de huishouding
 • Blijven wandelen in de natuur
 • Ook in mijn lunchpauze alleen wandelen
 • Yoga groepje
 • 1 ding tegelijk doen;

Angela bedankt voor alles

Compassietraining, Een jaagsysteem en gevaarsysteem!

Jagen is wat ik heel goed kan;

 • doelen nastreven
 • verlangens nastreven
 • willen winnen
 • de beste willen zijn
 • functie hoger in het werk

Het was nooit genoeg. Alles vond ik leuk, alles wilde ik doen. En ik wilde het niet alleen, ik moest het ook doen, bang om mijn eigen hoog gelegde lat niet te halen. En wat zouden anderen daar dan van vinden? Daarbij had ik de erkeniing en waardering van anderen nodig, maar dat gaf maar kort een goed gevoel. Dus nog meer mijn best doen en zo werden het jaagsysteem en vluchtsysteem erg goed ontwikkeld. Ging er toch iets goed of toch niet??……..

En toen de uitleg van Angela over het zorgsysteem, een duidelijk onder ontwikkeld systeem bij mij! Door de compassie training en de oefeningen is mijn zorgsysteem gegroeit.

 • ik streef minder
 • ik hoef niet meer de beste te zijn
 • de lat leg ik minder hoog
 • ik hoef niet te winnen
 • verlangens herken ik

Ik heb meer innerlijke rust gevonden en zorg beter voor mezelf. Dat voelt heel prettig. Ben ik nu waar ik wil zijn? Ja en nee. Ja omdat ik nu ben waar ik ben, nee omdat ik vooral bezig ben geweest met compassie voor mezelf en compassie gaat verder dan mezelf, het gaat ook over compassie naar anderen en daarin hoop ik nog verder te mogen groeien.

“heb je naaste lief gelijk jezelf”

Ik wil je bedanken voor de kennis en inzichten die jij mij hebt gegeven tijdens deze training. Zoals jij jezelf blijft en één bent binnen de groep, dat heb ik als heel prettig ervaren en daarin ben je ook een voorbeeld voor mij.

Dank je wel voor alles.

Hoi, wat heeft de cursus met mij gedaan!  Voor mij was het vooral stilstaan bij mezelf.
Ik ben tot de ontdekking gekomen dat ik graag voor anderen denk en zorg. Een mooie eigenschap zou je zeggen, alleen niet als je daardoor jezelf vergeet. Op de eerste plaats moet je goed voor jezelf zorgen (wat voor mij heel onnatuurlijk voelt.)
Door de training sta je stil bij het moment en dus bij jezelf zodat er ruimte komt om na te  denken. De cursus zorgt er ook voor dat je minder gehaast bent. Alles in een wat rustiger tempo doen veroorzaakt minder stress.
Een leerzame cursus waarbij je wordt uitgenodigd om na te denken wat goed gaat en wat evt je valkuilen zijn.

Ik ga er zeker over nadenken om de compassie (vervolg) training te doen.

Lieve groet linda

Voor Angela,

Dank, dank, dank, dat jij er bent, dat jij er was.

Voor wat je deed en wat je doet.

Nieuw of bekend vroeger of pas….

en weet dat ik het niet vergeet, weet je doet het goed.

Op een down to earth manier heeft Angela mij ondergedompeld in de wereld van Mindfulness. Wat een cadeau! Ik denk dat ik oprecht kan zeggen dat ik mijn leven door de training anders aan het leven ben. De lessen en huiswerkopdrachten zijn voor mij een eye opener geweest over hoe het leven met regelmaat aan je voorbij gaat. Qua tijd, maar vooral qua bewust‘ZIJN’. Wat komt er allemaal binnen? Wat ervaar ik? Gevoelens, gedachten, lichamelijke sensaties. Hoe vaak blijven ze onopgemerkt? Na de Mindfulness training niet meer. Ook was het een feestje om wekelijks aanwezig te mogen zijn op de mooie locatie van Mindful Genieten. De hartelijke ontvangst en uitgebreide intake hebben eveneens bijgedragen aan mijn prettige ervaring met Mindful Genieten. Nogmaals bedankt Angela!

Tot de volgende keer, Liefs Peggy

MindFulness

Ik ben de training in gegaan in de hoop meer rust te vinden in mijn hoofd. Ik ben met van alles bezig in mijn hoofd en dat heeft o.a. geleid tot een zware depressie.

De training heeft mij geleerd stil te staan bij de dingen die ik doe en de volledige aandacht te schenken aan de dingen die ik doe. Hierdoor ben ik dichter bij mezelf en bij mijn gezin komen te staan. Ik heb geleerd dat je situaties op verschillende manieren kan beleven en dat je altijd een keuze hebt hierin. Ik luister nu naar mezelf; wat heb ik nodig om goed voor mezelf te zorgen? Ik ben er nog niet, maar met deze training heb ik een grote stap in de goede richting gezet.

Omdat ik sinds 1,5 jaar last heb van een burn-out ben ik op aanraden van een collega op zoek gegaan naar een cursus MindFulness. Ik kwam iedere keer op de website terecht van MindFul Genieten. Geen toeval denk ik, na een fijn gesprek heb ik me opgegeven voor de 8-weekse cursus.

Mijn doelstelling was vooral; minder stress, minder piekeren, Rust in mijn hoofd.

De cursus heeft me veel geleerd. Dingen waar ik nu mee aan de slag kan gaan. De rust die ik ervaar door de MindFulness oefeningen vind ik op het moment heel fijn. Ik vind het nog wel erg lastig om er in mijn dagelijkse leven tijd voor te maken. Maar ik heb begrepen dat dit een kwestie van training is. Dit is dan ook meteen mijn voornemen voor de komende ja(a)r(en). Ben dan ook blij dat er opfrisavonden zijn.

In het begin vond ik de oefeningen erg lastig, vooral tijdens de bodyscan vroeg ik me af waar ik mee bezig was, maar ik merk dat ik het al fijner vind om te doen dan in het begin. Het zorgt ervoor dat ik me meer bewust ben van mijn lichaam. De stilte-dag vond ik ook een bijzondere en mooie ervaring. Ik had verwacht dat ik het erg lastig zou vinden maar ik vond het heerlijk. Vooral het “niets hoeven” die dag, er werd niets van je verwacht. Ik vond het heerlijk. Jezelf mogen zijn en dat is sowieso iets wat ik heb ervaren tijdens de cursus van Angela; het jezelf mogen zijn. Hierdoor kun je jezelf ook openstellen, ik ben eigenlijk niet iemand die dat in een groep makkelijk kan, maar hier wel. Heel Fijn!

Ik kwam met Angela en Mindful Genieten in contact omdat ik mijn energie maar niet op peil kreeg.

Omdat ik een mindfultraining wilde waarbij bewegen ingezet wordt, bijvoorbeeld via tai chi, ben ik nogal wat websites afgegaan om te zien wie dat passend voor mijn beperkingen en situatie zou kunnen doen.
Ik had een lang, persoonlijk en betrokken telefoongesprek met Angela. Het klikte. Niet dat we het meteen eens waren of op dezelfde golflengte zaten over wat er moest gebeuren. Het schuurde soms, maar dat zocht en zoek ik ook bewust op. Ik heb geen behoefte aan mensen die, als het hier om gaat, het mij naar de zin willen maken. Genezen, beter worden is pijnlijk.

Als ik terugdenk aan onze eerste gesprekken, blijft het bijzonder hoe zij mij als mens in al mijn facetten en ervaringen observeert, bij onvermijdelijke drempels of opstoppingen doorvraagt en de vinger op de plek legt waar het hem echt in zit. En dat doet ze zo, dat jij ook mee aan de slag kunt. Dat je uitgedaagd wordt om er anders naar te kijken of er anders mee om te gaan. Gaandeweg de gesprekken, soms wandelend, werd duidelijk dat ik de compassietraining zou moeten doen. Tijdens deze training krijg je veel achtergrondinformatie (theorie over de werking van het brein en de (bij mij ook fysieke) belemmeringen die je veelal door de jaren heen zelf opwekt als overlevingsmechanisme) en je krijgt tips en mindful-oefeningen voor thuis om aan te werken. Stukjes vallen steeds meer op hun plek. En vanuit  bewustwording en erkenning ga je oefenen. De kernopdracht is dat je leert via mindfulness het hoofd (je denkkracht, denksnelheid, drive, motivatie en oer-overlevingsmechanismen) beter af te stemmen op wat je lijf ‘zegt’ en nodig heeft om gezonder te worden en te blijven. Mijn hoofd stond al tientallen jaren ‘los’ van mijn lijf en van mijn
(pijn-)ervaringen. Ik was een meester in het parkeren van ongemak, oververmoeidheid en pijn. Stoer en sterk wordt dan gezegd. Het parkeren was in zware tijden ook echt nodig, maar ik moet er een hoge prijs voor betalen.

Mijn energie heb ik nog niet terug, maar ik voel me nu wel een stuk beter, rustiger, opener. Voel me ook meer gericht en opbouwend bezig met mijn totale gezondheid. Vooral dankzij de niet aflatende persoonlijke aandacht, begeleiding en zorg van Angela.
Omdat ik al zo lang in de overlevingsstand heb gestaan, leven en reageren vanuit het reptielenbrein noemt Angela het, is het bijna automatisch gedrag geworden. Het heeft me ook veel en ver gebracht, maar het is totaal uitgewerkt. Ik zette het de afgelopen jaren voor veel meer situaties in dan nodig. En het werkte dus eigenlijk contraproductief, waardoor mijn energie in toenemende mate weglekte.

Het spreekt vanzelf dat mijn bewuste, aangepaste gedrag een punt van voortdurende aandacht voor mij is en blijft. Maar, mocht het nodig zijn, aldus Angela, kan ik altijd weer langskomen…

Lieve groeten,

Josée

Ik ben blij dat ik met Mindfulness mee heb kunnen doen.
De donderdag avonden waren echt een avond voor mezelf.
Ik heb ondervonden dat als je niet goed voor jezelf zorgt ook niet goed voor een ander kan zorgen.
Door alle hectiek van alle dag zat ik in de automatische piloot en de gedachtes van het gisteren en morgen schoten continu door me hoofd.
Door de meditatie oefeningen en Yoga ben ik meer tot mezelf gekomen en merk ik dat ik bewuster geworden ben.
Door de adem oefening kwam ik erachter dat ik mijn buik inhield gedurende de dag.
Waardoor ik een gespannen gevoel creëerde in mijn lijf.
Ik ben blij dat ik hier achter gekomen ben. Want heb hier nu minder last van.
Ikzelf plan meer tijd in om werkzaamheden te doen en ben bewuster geworden van de wereld om me heen. Maar is nog wel werk aan de winkel.
Zoals Angela altijd zegt?
Het zaadje is geplant, nu aan mij de taak om het elke dag water te geven.
Angela bedankt voor de mooie interessante en ontspannen donderdagavonden.
En de stilte dag niet te vergeten. Die vond ik super en wil ik graag een keer komen over doen.
Ik kijk uit naar de Compassie training!
Symbolisch
Ik heb een jaar voor mijn burn out een klok zonder wijzers getatoeëerd.
De betekenis hiervan is meer stil staan bij de mooie momenten en je niet zoveel laten lijden door de tijd.
Voor twee jaar terug begon een periode van teveel stress mijn leven en functioneren behoorlijk negatief te beïnvloeden. In eerste instantie rustiger aan gaan doen, maar wel blijven doorwerken.
Uiteindelijk resulteerde dat na 1,5 jaar in een hoge bloeddruk en enorme nervositeit (stress). Vijf maanden nadien brak er een perioden aan waarbij ik niet meer normaal kon functioneren.
Na een tip van een goede bekende kwam ik bij Angela  terecht waar ik de training van MindFulness MBSR in 8 weken heb gevolgd, in een één op één situatie.Dit was voor mij  een training waarbij wij met veel respect, vertrouwen en een volledige openheid hebben kunnen samenwerken en praten, inderdaad heel veel praten. Oefenen deed ik thuis wel.
Naast de training gaf Angela het goede advies aan mij, om te overwegen om een aantal maanden volledig afstand te doen van mijn werk. Het besluit, dat ik uiteindelijk zelf met mijn werkgever heb besloten om hier toe over te gaan, viel mij zwaar. Achteraf heeft dit samen met de training en oefeningen, die ik nu nog dagelijks doe, bij gedragen aan mijn herstel tot nu toe. Het gevoel is dat het nog wekelijks iets beter gaat.
Ik wil Angela hierbij bedanken voor haar bijdrage aan mijn herstel. Ik kan iedereen aanraden om een beroep op haar te doen als je in een dergelijk situatie terecht bent gekomen.

Lieve Angela,

Of ik een compleet overzicht kan geven van wat de mindfullnes training en de compassie mij hebben gebracht weet ik niet. Het is namelijk nogal veel, eigenlijk in het kort gezegd heb ik een andere kijk op mezelf en het leven gekregen. Ik kijk vriendelijker naar me zelf en naar de wereld om me heen.

En wat geeft dat een opluchting een positieve move in mijn leven. Veel positieve energie. Al die negatieve energie kon/kan me zo gestolen worden. Ik merk aan mezelf dat ik blijer, positiever, energieker in het leven sta. Acceptatie heeft een hoop gebracht!

 • Is dit zonder slag of stoot gegaan, echt niet!
 • Had dit van tevoren verwacht, nee! Wel gehoopt! Er moest echt iets veranderen in mijn leven!
 • Is mijn leven nu perfect, nee! Maar ik ben heel tevreden, en het is goed zo.
 • Ben ik nu een zweverig yoga tutje geworden, nee! Maar ik sta nu wel een stuk relaxter in het leven!

Is Angela leuk? Ja, ook beslist geen Yoga tutje. Je weet duidelijk waar je mee bezig bent, hebt ook oog voor het individu, je bent een mooi mens! Ik zal je zeker adviseren als mensen een niet al te zweverige mindfullnes training willen hebben!

Dank voor alles wat je teweeg heb gebracht in mijn leven! Bedankt dat je oog voor me had toen ik zo zwaar zat!

Maar ook dank voor het heerlijke lachen, en het heerlijke relativeren wat je ook heel goed kan!

HET IS ZOALS HET IS

Heel veel liefs van Carin

Lieve Angela,

Dank dat ik het afgelopen halfjaar kennis heb mogen maken met jouw mindfulness en een compassievolle manier van leven. Door de bijeenkomsten en verwerkingsopdrachten heb ik een stuk van mijzelf teruggevonden van hetgeen ik miste. Ik heb nieuwe zienswijze mogen ontdekken en een bewustzijn mogen ontwikkelen van verbinding met mijzelf en de ander in dit leven.

Ongeacht het weer of mijn interne weerbericht ervaar ik keuzen in mijn zijn. Ik ben en ga weer onderweg in mijn leven, links of rechts, het is goed want ik ben er!

Ik heb de afgelopen jaar verschillende Mindfulness trainingen bij Angela gevolgd. Angela geeft de trainingen vanuit haar passie en ervaring en dit kun je merken. Zij weet waar ze over praat. Angela is Mindfulness trainster in hart en nieren. Alles met aandacht.

De combinatie van een gedegen theoretische achtergrond, levens- en werkervaring en haar persoonlijke kwaliteiten maken haar uniek en onderscheidend. Met haar vriendelijke en respectvolle houding creëert Angela een veilig klimaat waardoor er een open sfeer in de groep ontstaat en de ervaringen van een ieder kunnen worden gedeeld. Niet te vergeten met een flinke portie humor, wat heel prettig is!

Ze weet feilloos op de juiste momenten en juiste manieren dingen te laten inzien en zet daarbij ook haar uitstekende coach vaardigheden in. De Mindfulness trainingen heb ik ervaren als down-to-earth, praktisch en verdiepend. Wanneer je meer rust en aandacht voor jezelf in je leven wilt is deze training een waardevolle investering in jezelf en wellicht zelfs een must!

Ik kan een ieder de trainingen bij Angela aanraden!

8 Weken geleden zonder verwachting begonnen aan de training MindFulness bij Angela. De eerste les wat onwennig ervaren en eerlijk gezegd vroeg ik mezelf af of dit echt wel was wat me verder moest gaan helpen. De weken erna als zeer prettig ervaren door de rust, maar ook zeker door de goede begeleiding van Angela.

De stiltedag was iets waar ik enorm tegenop zag, maar heeft mij ontzettend veel inzicht gebracht en heeft voor mij de zaadjes geplant voor een toekomst vol positiviteit, maar waar ik net als voor de zaadjes tijd, zorg en energie in moet steken voor mezelf om op deze positieve manier verder te gaan!

Dank je wel Angela, voor deze bijzondere en fijne ervaring.

Mindfulgenieten Reis

Op mijn zoektocht naar een cursus Mindfulness kwam ik steeds weer op jouw site terecht Toeval ???? ik denk het niet

Alles sprak me aan, en ik belde je in een opwelling op. En je nam op. Wat een fijn gesprek en voor ik het wist was de afspraak voor een intake gemaakt.

Wat een bijzondere eerste ontmoeting was het. Alles paste als een handschoen, jouw persoonlijke benadering, de duidelijkheid, het is geen cursus maar een training, geborgenheid van een groep, altijd mocht je contact met je opnemen. Het was precies wat ik zocht.

Wat een heerlijke reis heb ik bij je mogen maken. Niet meer MOETEN, maar liefdevol zijn naar jezelf, GENIETEN van het zijn. BEWUST iets doen, en niet jagen en maar door gaan. LOSLATEN, van gedachten

In de veilige omgeving bij jou, met de juiste oefeningen. Heb je een zaadje geplant. Om verder te oefenen. Ik vind jammer dat de 8 weken voorbij zijn. En had graag de reis iets langer willen volgen. Voor mij de tijd om zelf op reis te gaan.

Dank je Angela voor deze bijzondere ervaring

Je bent een geweldig liefdevol mens, en een super trainer. Ik kan een ieder aanraden om de training bij je gaan volgen, en deze bijzondere reis ook te ervaren.

Liefs Jolanda

De MindFulness training heeft me als ik eerlijk ben meer gebracht dan ik dacht. Het was niet zweverig (waar ik in het begin bang voor was, maar na de intake al veel minder) maar juist erg praktisch. Ik heb veel inzicht gekregen in mezelf, kan beter met stress omgaan en bekijk dingen op een rooskleuriger manier. Ik geniet meer van de dingen die ik doe of die gebeuren omdat ik veel meer in het moment leef.

Meedoen met de training en de training bij Angela volgen was de beste beslissing die ik kon maken. Ik vind het jammer dat de 8 weken voorbij zijn. Ik keek er elke week weer naar uit om naar de training te gaan. Ik ben blij met de verandering bij mezelf die ik nu al ervaar.

Angela heel erg bedankt

Het mooiste cadeautje dat ik mezelf heb gegeven; de Mindfulness en Compassie training bij Mindful Genieten. Na een intensieve en hectische periode was ik vooral op zoek naar rust in m’n hoofd. Het leek af en toe wel een flipperkast met al die gedachten. Er zat zo veel spanning in m’n lijf.

De beide trainingen hebben me inzicht gegeven. Meer bewustheid van wie ik ben en hoe ik de dingen doe. Die automatische piloot, die vaak zorgde voor veel stress en spanning, ik herken hem nu. Bewustwording, rust en ontspanning dat hebben de trainingen me gebracht. De Mindfulness en Compassie oefeningen aangeboden op de site zijn heel fijn en ook makkelijk thuis te volgen. Je kunt zelf de keuze maken welke oefening je doet afhankelijk wat je nodig hebt en hoeveel tijd je hebt.

Angela is een warme en betrokken persoonlijkheid met veelaandacht voor een ieder in de groep. Het voelt heel veilig en dat maakt het makkelijk om je kwetsbaar op te stellen.

Als kers op de taart aan het einde van de beide trainingen de stiltedag. Wat een bijzondere dag om te ervaren. Zou er elke maand wel even eentje willen. Even helemaal niets, alleen jezelf.

De compassietraining heeft mij heel veel gebracht en is een prachtige aanvulling op de Mindfulness training. De compassie oefeningen op je site zijn heel divers, fijn om keuzes te hebben voor elk moment waar je een oefening voor nodig hebt. De stiltedag was weer de kers op de taart, ik ben dankbaar dat ik mezelf deze training gegund heb.

Ik heb respect en bewondering voor hoe je deze groep hebt begeleid en je elke keer weer openstelt in nieuwe groepen en je sturing geeft waar nodig. Ik hoop dat nog heel veel mensen de weg naar deze trainingen vinden en wens je veel succes.

Wat een groot geluk dat ik kennis heb mogen maken met MindFulness. Het heeft mij veel goeds gebracht aan positiviteit, bewustwording, rust en een mooie start van een nieuw begin.

Het bloemetje de Edelweiss symboliseert voor mij een mytisch verlangen, moed, haast onbereikbaar, maar sta je er voor open en doe je hier moeite voor dan is niets onbereikbaar.

Dank je wel voor deze mooie ervaring. Mijn nieuwsgierigheid is beloont, een prachtig cadeautje voor mijn lijf.

Ik had geen idee wat Mindfulness inhield of wat ik kon verwachten.
Totaal onbevangen ben ik het avontuur aangegaan en heb alles over me heen laten komen.

Angela vertelde me tijdens de intake dat ik mezelf tegen zou komen gedurende het traject.
Als Marathonloper en bouwvakker was ik wel wat gewend, maar wat viel dat tegen, ik kwam mezelf keihard tegen.

Gedurende de cursus werd ik me steeds meer bewust van mijn echte ‘ik’.
Dit was heel confronterend maar Angela heeft me geweldig begeleid en mede daardoor heb ik mijn echte ‘ik’ gevonden en omarmd.
Deze cursus heeft mijn kijk op het leven veranderd en doen inzien dat niets is wat het lijkt.

Angela is iemand die veel verteld en alles wat ze vertelt komt binnen en heeft waarde.
Ik heb het meest geleerd van de dingen die ze niet zei. De dingen die ze me zelf heeft laten ervaren en zelf heeft laten voelen.

Angela is een hele bijzondere vrouw die met 2 benen stevig op de grond staat. Dank je wel daarvoor.

Hartelijke groet,

Kort geleden (okt-nov) heb ik de 8 weekse cursus MindfullMBSR gevolgd. Ik heb veel van deze cursus opgestoken, en ben mij meer bewust geworden hoe ik met bepaalde ervaringen om ga. Heb meer contact gekregen met mijn hele lijf en ook de mindere kanten van mijn zijn kunnen accepteren. De stiltedag was een mooie waardevolle en tevens ook een aparte ervaring, zeker voor herhaling vatbaar. Kortom veel inzichten tijdens de cursus gekregen, waar je de rest van je verdere leven wat aan hebt.

En Angela, ik vindt je een goede docente en een prettig en warm persoon, we hebben veel ontwerpen samen besproken. Ik raad een ieder deze cursus aan om meer inzicht te krijgen over wie je bent en hoe je met dingen omgaat in het “dagelijks” leven. Zou mooi zijn als iedereen eens in de spiegel zou kijken, en dan je inzichten gebruiken, met als resultaat een betere wereld!!

Lieve Groet

Het universum bracht mij bij Angela op een zonnige april middag op een terras in Nijkerk. Haar naam doet haar eer aan. Met haar uiterst persoonlijke bekwaamheid doet ze de 1 op 1 mindfulness sessies, kijkt nooit naar kwantiteit (tijd) maar altijd naar kwaliteit. Ze inspireert. Ik heb dan ook veel opgestoken van mindfulness, meditatie en yoga. En realiseer me dat er altijd nog veel te leren en te oefenen is. Voor mijn zelfgenezingstocht van borstkanker is het een mooie afsluiting. Zodra ik bij Angela binnenkom, voel ik de levensenergie die er van haar uitgaat.

Het is knap hoe ze inspeelt op mijn persoonlijke situatie en dingen aanvoelt. Ze neemt je mee in de wereld van mindfulness en leert je heel geduldig de kneepjes van haar vak met oog voor alle aspecten. Het lijkt echt alsof de wereld stil staat als ik bij haar ben. Daarmee bereikt ze denk ik voortreffelijk haar doel.

Ingrid uit Frankrijk

Gisteravond was alweer de laatste avond van de 8 weekse training. Wat is de tijd omgevlogen en wat ben ik blij dat ik deze training heb gedaan.

Ik heb zo enorm veel geleerd. Het heeft veel meer bewustzijn gebracht. Bewust in de dagelijkse kleine dingen maar zeker ook wat gebeurtenissen, gesprekken en daardoor vaak stress met mij deden. Nu merk ik op dat een gesprek of gebeurtenis iets met me doet en hoe ik er op reageer. Ik ben me bewust dat ik keuzes heb.
En dat geeft me zo veel rust in mijn hoofd, heerlijk.
Ik ben er nog niet maar zoals Angela zo mooi zegt “de zaadjes zijn gepland”  En ik heb genoeg handvatten gekregen om thuis verder te gaan en da ga ik zeer zeker doen.
Voor ik me inschreef heb ik echt wel even getwijfeld. We hebben het niet breed en het is best even een uitgave. Maar ik zat zo met mezelf in de knoop dat ik me toch heb ingeschreven.
En ik kan je niet vertellen hoe blij ik ben dat ik het toch gedaan heb. Ik vond het echt iedere euro meer dan waard.
Angela is een fijne docente. Ze heeft echt aandacht voor ieder persoonlijk en weet toch alles met de groep te verbinden.
Dit gaf een gevoel van veiligheid binnen de groep en daardoor werd er heel open over dingen gesproken. Wat weer zorgde voor veel herkenning.
Ik kan echt iedereen deze training aanraden.
Angela, dankjewel”
Liefs,
Ik ben zelf ook blij dat ik de mindfulnesscursus naar alle tevredenheid  heb mogen  beleven. Nogmaals mijn dank er voor. Voel mij steeds beter in mijn  vel gaan worden.
Een klein verslag hoe ik het ervaren heb: Ik heb in deze training gewaardeerd de ongedwongen sfeer op een mooie locatie.
De prijs was dat ik op een nieuwe manier kennis maakte in mijn manier van denken en doen.
Het moeilijkst vond ik toch wel de bodyscan. Had moeite met het concentreren  van het ingesproken bandje, maar door het vaker te gaan doen, gaat het me nu toch beter af.
Mijn verandering bij mij zelf is dat ik door mijn ademhalings oefeningen minder opgejaagd voel, en dat ik meer met aandacht stil sta bij wat er is, en niet meer bij wat er was geweest. Gebeurtenissen te laten zijn voor wat ze zijn. Wat me geleerd heeft om vorm te geven aan mijn leven is toch wel dat ik dichter bij mij zelf wil blijven , bewuster te zijn.
Angela ik wens jou samen met je gezin hele fijne feestdagen en een gezond 2017 toe.
We laten het oude los zodat er ruimte komt voor het nieuwe.
Vriendelijke groet
Ans Bruins
Hallo Angela
Hier mijn verslagje over de Mindful genieten. Ik heb net de Mindful genieten cursus afgerond. Wat een geweldige ervaring was dat voor mij. Een hele mooie toevoeging aan mijn dagelijkse leven,  ik noem het maar levensles. Door vaker bij de dingen stil te staan ben ik relaxter gaan leven.
Bij de intake met Angela heb ik gevraagd of er iets van “zweverigs” in de cursus  zat (absoluut niet mijn ding ). Haar antwoord was nee, klopte helemaal.
Angela is een geweldige Mindful coach! De Stiltedag was ook fantastisch. Ik zag daar best tegenop om een hele dag stil te zijn.  Maar wat was dat een mooie ervaring.”

Een 8 weekse mindfultraining gehad bij Angela van der Hout. Wat een mooie een leerzame ervaring. Ook al denk je je grenzen en je gevoel te kennen dan nog kan deze training je meer inzicht in jezelf geven, maar vooral belangrijk wees lief voor jezelf en zorg goed voor jezelf. Deze training zorgt voor de bewustwording daarvan! Hoe sta je in het leven. Echt een aanrader voor zowel dames als heren en Angela is een fantastische trainer. Dank je wel voor de mooie en leerzame 8 weken!”

Sandra

Hoi Angela,

Ik heb veel geleerd in de afgelopen weken. Uiteraard over de verschillende oefeningen en theorie maar met name over mezelf. Een hele mooie ervaring. Inmiddels heb ik een aantal oefeningen die ik prettig vind en in de praktijk goed kan toepassen. Dat zijn de zittende yoga, bodyscan en de 3 min ademhalingsoefening. En bewust lopen gebruik nu vaak als ik buiten ben. Het doel was meer rust te krijgen, minder te piekeren/stress en meer los te kunnen laten. En dit heeft mij zeker geholpen! Ik merk dat ik mij minder druk maak en als er toch iets is dan kan ik veel sneller uit die negatieve gedachten komen! En ik accepteer nu ook meer dat bepaalde situaties soms zo zijn. Het is wat het is en het mag er zijn. Mijn volgende doel is nu om dit ook vast te houden en tijd te maken voor de oefeningen, tijd voor mezelf. Dat wordt nog best een uitdaging.. Maar we gaan ervoor!

In het begin vond ik het lastig om zoveel te oefenen, omdat het soms voor mij saai werd of dat ik in slaap viel. Dat voelde dan niet prettig. Maar ook dit zegt dan weer iets over mezelf.

De Stiltedag was ook waardevol.. Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten.. Zo lang niet praten, maar wat was die dag bijzonder.. Dat ga ik zeker nog een keer doen. Ik had voor vandaag ook een symbool.. Een grote ketting met hartjes eraan. Tijd, aandacht en dus liefde voor jezelf. Goed voor jezelf zorgen! Deze ga ik ook ophangen.. Zodat ik hier elke dag aan wordt herinnerd.

Ook wil ik iedereen van de groep bedanken! Samen hebben we veel bereikt. Ik voelde me welkom en veilig, en dat waardeer ik enorm.
Ik wens jullie allemaal alle goeds toe en zorg goed voor jezelf! Hopelijk zien we elkaar terug bij een opfrisavond of stiltedag.

En natuurlijk een groot compliment voor Angela. Een warm en betrokken persoon die ik zeker ga missen! Een topvrouw!”

Het is alweer ruim 4 maanden geleden dat ik het mindfulness avontuur ben begonnen. Direct na de training merkte ik de goede resultaten al.
Maar dan begint het pas. Lukt het me ook om vol te houden nu ik niet meer wekelijks een les van Angela heb?
Ja,dat lukt. Oké toegegeven na een week of 3 was het nieuwtje eraf en bleek ik niet consequent genoeg. Dus de klad kwam er in.
Maar doordat ik geleerd had meer op mijn lijf en gedachten te letten, ontdekte ik dat ik me niet meer zo relaxed voelde.
Dus toch maar weer opgepakt (heel fijn dus dat we de geleide oefeningen van Angela mochten houden. dat geeft net even een zetje in de juiste richting.)
Wel pas ik de oefeningen zo aan dat ik het ook prettig vind om te doen. (In de groep was ik een van de weinigen die de bodyscan niet fijn vond…die doe ik dus heel eigenwijs niet meer)
De yoga oefeningen daarentegen passen echt bij mij en die heb ik dan ook uitgebreid. Door het “eigen” te maken hou je het ook makkelijk vol.

Inmiddels is Mindfulness onderdeel van mijn leven geworden en gaat het grotendeels vanzelf. Ik ben veel bewuster van mezelf en wat ik doe.
Heb het gevoel dat ik er echt toe doe en laat me niet meer gek maken. Het is wat het is.

En misschien wel het grootste compliment kreeg ik laatst van een collega toen ze zei “ wat zie jij er goed uit, zo relaxed, dat viel me vorige week ook al op”
Nou als dat geen teken is dat het me goed doet dan weet ik het ook niet meer.

Angela bedankt!

Wat een geweldige ervaring! Ik raad het iedereen aan. Je wordt een betere ik!

Patty

Angela,

Dank voor je tijd, aandacht en openheid.

Tijd, die aandacht is. Landschap, dat omarmt. Huis, dat koestert, tijd, die aandacht is. Hand, die deelt, hand, die heelt. Gezicht dat oplicht, herkent, bemint. Menselijk gezicht.

Het was heel fijn en waardevol om onder begeleiding van jou 8 weken intensief bezig te zijn geweest met MindFul Genieten.

Het heeft me al heel veel gebracht en me veel tools gegeven om er blijvend mee bezig te zijn.

Dank je wel Lideke

Hoi Angela,

Ik heb bewust even gewacht omdat bij mij nog het een en ander moest bezinken maar hier ook mijn referentie. Weet niet meer waar ik een referentie kan plaatsen dus doe ik het maar zo, Enkele tijd geleden heb ik de 8 weekse cursus bij Angela gevolgd. Mijn doelen waren om te leren loslaten en om beter voor mezelf te zorgen. Ik wist totaal niet wat ik kon verwachten en ben er blanco ingegaan. Wat was de eerste avond al bijzonder, dingen zo te ervaren dat je er werkelijk bij stil staat, geniet en ervaart.
Gaande weg de lessen werd ik me steeds meer bewust van dingen, kwamen er veel emoties los en leerde ik ook om dingen te accepteren zoals ze zijn…..want het is zoals het is. Wat heb ik enorm veel geleerd die 8 weken en nog steeds pluk ik er de vruchten van. Regelmatig doe ik nog de bodyscan en de yoga oefeningen.  Zoals Angela zegt….het zaadje is geplant. En dat is ook echt zo. Na het planten ga je oogsten en langzaam maar zeker begin ik met oogsten.
Bedankt lieve Angela, wat was het fijn!”

Hoi Angela,

De mindfulness-cursus bij Angela heeft mij meer gegeven dan ik had durven hopen. De yoga- en meditatieoefeningen bieden mij de mogelijkheid om de drukte in mij hoofd terug te brug te brengen tot een open en ontspannen gevoel. Stilstaan bij dagelijkse gewoontes en bewust omgaan met het dagelijkse (drukke) leven  daar is deze cursus een goed start voor. Uiteindelijk ben ik in staat  (nog) meer te genieten van het leven door er van doordrongen te zijn dat lijf en gevoel goed onderhouden moeten worden.

Een Stilte-dag ervaring

Afgelopen zaterdag de stilte dag gehad. Wat een bijzondere ervaring. Ik zag er een beetje tegenop. Van 10 tot 16 uur niet praten. Dat hou ik toch nooit vol. Maar wat was het fijn. Gelijk vanaf de 1ste minuut was het niet vreemd. Volledig op jezelf gericht wat voel ik, wat zijn mijn gedachten. Angela heeft de groep heel mooi begeleid met afwisselde meditatie en yoga oefeningen. Even wennen tijdens de lunch,niet praten en elkaar even niet aankijken ook dat ging goed. En bijzonder dat je al je aandacht bij het eten hebt. Meer zien en proeven. In 1 woord heerlijk. Ik ga zeker mee in een volgend stilte moment. Dank je wel Angela. Sowieso voor de mindFul training. Erg veel aan gehad.

Groet Janneke

Mindfulness als Kompas

Ik had al eens eerder met het idee gespeeld om een training Mindfulness te gaan doen omdat ik merkte dat ik niet op een handige manier met stress om ging. Mijn gedachten bleven hangen in “Had ik maar-en-Wat als nou”

Denken in cirkels van verleden en toekomst had te veel de overhand, voelen en handelen vanuit het hier en nu lukte niet echt. Maar het was er nog steeds niet van gekomen. Totdat ik in de periode tussen augustus 2015 en oktober 2016 werd geconfronteerd met een dubbel verlies.

Mijn echtgenoot overleed en ik verloor van mijn baan na ruim 36 jaar. De teksten van quotes als: “Verlies je kunt er niet omheen, Je komt er niet overheen, Je moet er doorheen” “Soms wordt je genoodzaakt jezelf opnieuw uit te vinden; een nieuwe realiteit waarmee je probeert om te gaan…” waren voor mij waarheden geworden.

Om dit verlies te kunnen accepteren, daarbij had ik wel hulp nodig. Ik heb de MindFulness MBSR training van 8 weken gedaan bij Angela. Haar vriendelijke, begripvolle begeleiding en de duidelijke manier van uitleg tijdens de bijeenkomsten gaf me een vertrouwd gevoel. Er was ruimte om aan iedereen in de groep persoonlijke aandacht te geven. Mindfulness is voor mij een Kompas geworden bij het vinden van mijn nieuwe weg door het leven. Leren om te gaan met alles wat er in het hier en nu op mijn pad komt en dat te laten zijn wat het is. Hoewel ik nog vaak de “handleiding” van dit Kompas erbij moet pakken om te blijven oefenen en herhalen, heb ik er vertrouwen in dat Mindfulness zich zal ontwikkelen tot mijn innerlijke gids.

Bedankt Angela voor deze steun. Truus

Je vraagt me iets mee te nemen van thuis als symbool voor deze training; de witte druifjes zijn een metafoor voor de zaadjes(of in dit geval bolletjes)die gezaaid zijn voor de toekomst. Met deze training is de aanzet gegeven tot het nemen van rust en leren te mediteren. Ik heb opgemerkt dat juist meer rust meer tijd geeft; waarbij dacht nergens tijd voor te hebben, merk ik dat ik wel tijd heb om bijvoorbeeld te gaan lezen (dat was mijn wens met de start van deze training)en rust te vinden!

Dank je wel Angela en medecursisten, de Mindfulness gaat zeker een vervolg krijgen; het is het begin van mijn reis…Bovendien is het alleen al om te zorgen dat ik het blijf integreren in mijn leven!

Liefs Jolanda XX

Chat openen
Hoi ik ben Angela kan ik je helpen?
Hoi ik ben Angela van MindFulGenieten. Indien je een vraag hebt dan hoor ik het graag via de chat of een email.