Praktische Mindfulness tips

Mindfulness tips, praktische tips voor alledag

Mindful genieten lijkt zo makkelijk toe te passen maar in praktijk valt het niet altijd mee. Mindful genieten betekent dat je vooral leeft in het hier en nu met je gedachten en de dingen die je doet. MindFulness tips zullen je hierbij kunnen helpen.

Mindfulness is bewust je aandacht richten op de ervaring van dat moment zonder hierover een oordeel te hebben. Om zo bewust en met aandacht te kunnen leven heb ik een aantal praktische mindfulness tips verzameld.

 1. begin de dag met mindful genieten d.m.v. een ademhalingsoefening
 2. leer mindful te lezen of muziek te beluisteren
 3. mindful eten met aandacht
 4. werk bewust
 5. doe 1 ding tegelijk
 6. fiets en wandel bewust en rustig
 7. geniet van de (kleine) dingen om je heen

Wil je weten hoe je nu in het leven staat of wil je meer mindful genieten van je leven, doe de test en kijk hoe je scoort op de mindfulness aandachtstest van de universiteit van Leiden.

1-Mindfulness , ademhalingsoefening?

Wanneer je dagelijks aandachtig een paar minuten de tijd neemt voor een ademhalingsoefening zul je ontspannen aanvangen met je dag. Ga in een makkelijke houding zitten en sluit je ogen. Adem rustig in en uit en ervaar in je lichaam waar je deze ademhaling voelt. Wanneer er tijdens deze ademhalingsoefening gedachten opkomen laat deze dan voor wat het is en ga terug naar de ademhaling. Focus op je ademhaling en geniet van het ontspannen moment. Deze ademhalingsoefening kun je ook gedurende de dag meerder keren een paar minuten toepassen om weer even in het nu te komen.

Wanneer je dit leert beheersen zul je ontdekken dat je deze mindfulness ademhalingsoefening op meerder plekken kunt toepassen, in de auto, onder de douche en zelfs met het tandenpoetsen.

2-Mindfulness muziek luisteren of lezen?

Mindfulness is eigenlijk een basis meditatie maar dan op een niveau dat het voor iedereen toegankelijk is. Het is een bewustzijn creëren van de dingen die je doet in het ‘nu’ en door veel te oefenen ga je mindfulness leren zodat het een levensstijl gaat worden in plaats van een aangeleerde truc. Wanneer je een boek wilt lezen doe dat eens in stilte, zonder muziek of tv op de achtergrond. Concentreer je op de inhoud van het boek en ga mee met het verhaal en de personages lees bewust wat er staat zonder enige vorm van afleiding.

Wees bewust van wat er op het moment gebeurt en laat de gedachten die daarbij opkomt rustig voorbij gaan, geef er geen aandacht aan.

Dit kun je ook doen met alleen muziek beluisteren, gebruik eens voor de afwisseling een koptelefoon en kijk of dat je help bij het concentreren op de muziek. Geniet van de klanken, tekst en wellicht hoor je dingen die je nog nooit eerder hebt gehoord.

3-Mindfulness eten en drinken in het nu?

Al lopend eten, voor je het weet is het eten alweer op of je schranst zonder het in de gaten te hebben. Herken je dit probeer dan eens met meer aandacht te eten en te drinken ga eens MindFulness eten.  Zet alle afleiding zoals radio, tv, computer uit en concentreer wat op je bord ligt of in je glas zit. Gebruik je zintuigen om in het nu te eten, proef, zie, ruik het eten en neem de tijd voor elke hap die je neemt.

4-Mindfulness en bewust werken?

Iedereen vindt het fijn om werk klaar te hebben zonder gestoord te worden, toch? Probeer eens om mindful te werken door je te concentreren op dat werk wat je af wilt maken zonder gestoord te worden door collega’s, telefoontjes, email of social media alerts, het begin van Mindfulness op je werk.

Zet je telefoon op stil of beter uit, sluit je email programma en richt je op je werk je zult zien dat je een stuk productiever bent en meer voldoening hebt wanneer je werk af is.

5-Mindfulness  niet meer multitasken?

Alles tegelijk doen het is zo makkelijk. Rijden en telefoneren, eten voor de tv of koken en de was opruimen op hetzelfde moment. Is dat het nu, of kun je beter het multitasken laten voor wat het is en je concentreren op 1 ding achter elkaar. Het geeft meer rust en veroorzaakt minder stress door 1 ding tegelijk te doen en met de flow mee te gaan.

Probeer het eens!

6-Mindfulness fietsen en wandelen?

Het is geen wedstrijd, ga eens bewust fietsen en wandelen en geniet van het moment en de omgeving. Gebruik je zintuigen want je hebt ze niet voor niets. Ruik het versgemaaide gras, voel de steentjes waar je op staat en hoor de vogels en krekels.

Mindful genieten van je fietstocht of wandeling zal een nieuwe ervaring worden met ervaringen van MindFulness wandelen.

7-Mindful genieten van kleine dingen?

Probeer te genieten van de kleine momenten van de dag. Met volle aandacht wat je doet zoals afwassen, stofzuigen of de was opruimen. Verdwijn niet met je gedachten naar andere dingen dan die dingen die je op dat moment doet.

Heb je veel stress neem dan eens een heerlijk glas thee en ga voor het raam zitten en staar naar buiten……..niets meer alleen dat en geniet van het moment.

Begin vandaag nog met je nieuwe mindful leven en geniet van die momenten die normaal niet eens zou opmerken. Mindful genieten kan elke dag, elk uur, elke minuut en elke seconde.

Begin met mindful genieten.

Door-de-zure-appel-bijten-MasterMind MindFulness jaarprogramma

Wil je meer info over MindFulness, neem dan even contact met me op voor een belafspraak

Gecertificeerd MBSR trainer!

 • Categorie 1 Mindfulness MBSR trainer
 • MBCL Register A Compassie trainer
 • Lid van VMBN beroepsvereniging
 • vergoed door zorgverzekeraars
 • nieuwe praktijkruimte
 • Fulltime MindFulness trainer
 • Vervolgtrainingen
 • Kinder-jeugd trainingen
 • MindFul coachen
 • MindFul Wandelen
 • Referenties deelnemers

Mindfulness voor jou?

 • MindFulness leven is hip en modern
 • MindFulness leven genieten van het “nu”
 • MindFulness is je aandacht trainen
 • MindFulness is niet oordelen
 • MindFulness boeken

Mindfulness is niet!

 • MindFulness is niet zweverig
 • MindFulness is geen geiten wollen sokken
 • MindFulness is geen religie
 • MindFulness is niet vaag

Check onze MindFulness tarieven

Check onze tarieven-MindFul Genieten

Check onze jaar agenda

Mindfulness referenties!

Lees de ervaringen over de Mindfulness training eens van andere deelnemers.

Chat openen
Hoi ik ben Angela kan ik je helpen?
Hoi ik ben Angela van MindFulGenieten. Indien je een vraag hebt dan hoor ik het graag via de chat of een email.