Kun je dagelijks mindful leven?

Kun je dit echt elke dag toepassen is een vraag die mij vaak wordt gesteld. Mijn antwoord is steevast ja. Je kunt elke dag kleine of grote mindful momenten hebben, vaak hoef je het niet te zoeken maar dient het zich als vanzelf aan, het ervaren doe je natuurlijk zelf.

Hoe doe je dat, mindful leven!

Wij hebben nu 1 jaar de sleutel van ons huis in Frankrijk. Een bewogen jaar met veel gedoe, ik noem maar even het verhuizen, het inpakken, keer op keer heen en weer rijden, klussen in en om het huis en zo kan ik nog verder gaan. Oh ja en dan is er ook nog Covid met per land verschillende regels en gebruiken.

Dan is mindful leven echt wel een uitdaging, en zelfs als mindfulness trainer dien je dan alle zeilen bij te zetten om mindful door zo’n hectische periode te komen. Ik ben daar eerlijk in, het is niet makkelijk of toch wel?

Het valt me op dat mindful leven eigenlijk, zonder dat je er echt bij hoeft na te denken, als natuurlijk gedrag zichzelf aanpast aan de situatie. Ik bedoel dan de volgende situatie. Je kunt het heen en weer rijden met dozen vol spullen zien als een stress situatie maar tevens kun je ook juist een rit ervaren als rust, je hebt weer een taak volbracht, je hebt spullen uitgezocht en bent nu op weg naar een nieuwe bestemming. Tijdens het rijden geniet je van de omgeving, het heerlijke zonnetje wat je doet doezelen achter het raam van de auto. Even niets doen maar gewoon zitten in aandacht op een autostoel voor de komende 12 uur.

Je ziet dus dat je niet een speciaal moment hoeft te zoeken, dat je speciaal op een matje hoeft te mediteren maar dat de ervaring in het moment al genoeg is om in een mindful moment te stappen.

Nog een voorbeeld, we hebben een oude boerderij van 1840 en daar is niets recht. Alles heeft een opstapje, een verhoging of een stukje ongelijkheid. Het terrein er omheen is natuurlijk geen asfalt parkeerplaats en de heuvels van ons land zijn meer steil dan vlak. Wanneer het geregend heeft dan is het glad en de graspollen en kuilen die de paarden maken geven het weiland een hobbelige oppervlakte.

Dan kun je natuurlijk zeggen of denken, wat een gedoe, pas op anders val je en breek je wat maar wij ervaren het als een continue mindful wandeling. Niet meer automatisch, even snel iets doen, even snel ergens heen lopen, even snel, even snel, even snel! Nee, we lopen behoedzaam, we lopen rustiger en met meer aandacht om echt op te letten hoe we onze voeten neerzetten, welke obstakels we tegen kunnen komen en we zijn één met de omgeving en dat gaat ook weer redelijk vloeiend en natuurlijk.

Ik zie dat je snel je leven en alles er omheen kunt aanpassen aan een nieuwe situatie en wanneer je de basis van MindFulness hebt, wanneer je de oefeningen en inzichten aangereikt hebt gekregen, wanneer je weet hoe je het kunt toepassen dan kan het een tweede natuur gaan worden zonder dat je continue er over hoeft na te denken.

Ben je nog niet overtuigd over wat MindFulness kan betekenen voor jou?

Check onze referentie en verhalen van andere deelnemers aan de Mindfulness

Kijk in onze agenda voor mijn volgende Mindfulness korte en lange trainingen.

Kijk of je voor een Mindfulness vergoeding in aanmerking komt bij de zorgverzekeraar