Stil zijn heeft iets magisch. Zelfs in de bijbel staat een vers: “Wees stil en weet dat ik God ben.” (Psalm 46;10)

Of je nu gelovig bent of niet, men kan niet ontkennen dat het vermogen om stil en rustig te zijn iets is dat buitengewoon belangrijk is.

We leven in een wereld die hectisch, lawaaierig, chaotisch is en ontworpen is om je aandacht zoveel mogelijk te trekken. Van apps voor sociale media tot telefoonmeldingen zoals pingeltjes bij een appje of een email, tot schreeuwende advertenties overal om je heen – het houdt gewoon nooit op.

Aandacht aantrekken is het meest gewilde marketing instrument waar (commerciële)  bedrijven wanhopig naar op zoek zijn: jouw aandacht. Zoals je hebt gemerkt, zijn de meeste sociale-mediaplatforms gratis. Dat komt omdat jij het product bent. Sta daar eens bij stil en denk daar eens over na. Jij bent het product zonder dat je er wellicht van bewust bent.

Jouw aandacht wordt verkocht in de vorm van advertenties enzovoort. Hoe meer mensen op het platform, hoe hoger de advertentiekosten. Zo belangrijk is jouw aandacht.

En toch, zovelen van ons verzuimen om te controleren hoeveel van onze energie wordt ondermijnd wanneer we in een dozijn verschillende richtingen worden getrokken.

De meeste mensen voelen zich rustig en ontspannen als ze naar het strand gaan en het zachte heen en weer rollen van de golven horen. Ze ervaren een gevoel van rust en vrede. Een stiltedag kan je dit ook laten ervaren, vele antwoorden op jouw vragen worden vaak beantwoord in de stilte.

Dit is de rust en stilte waar je naar mag streven. Neem de woorden ‘rustig en stil’ niet letterlijk. We hebben het over je geest die stil en rustig is… en niet zo zeer je omgeving.

De natuur is nooit stil, maar het is altijd mooi om naar te luisteren… in tegenstelling tot door de mens gemaakte lawaaierige attracties die schokkend zijn voor geest en ziel.

Leren om stil te zijn, echt stil zijn en het leven laten gebeuren – die stilte wordt een uitstraling.” – Morgan Freeman

Maak jij tijd vrij voor stilte

  • In stilte zijn

Laten we eens kijken naar een paar citaten over stilte van enkele van ‘s werelds grootste denkers…

  • “Wie geniet van stilte is ofwel een wild beest of een god.” – Aristoteles
  • “In stilte wint de geest aan kracht en leert hij op zichzelf te leunen.” – Laurence Sterne
  • “Stilte is pijnlijk als je jong bent, maar heerlijk als je volwassen bent.” – Albert Einstein

Ze kunnen niet allemaal ongelijk hebben. In stilte ervaar je kracht in eenzaamheid. Soms, als je erg gestrest bent, is het het beste om een ​​pauze te nemen om alleen te zijn. 

Een pauze van 2 of 3 dagen op een rustige plek doet wonderen voor je geest. Je ervaart rust als geen ander… en je leert je op je gemak te voelen in je eigen gezelschap.

  • Dopamine detox

Een dopamine detox is een fantastische manier om innerlijke rust te vinden. De eerste stap is het volledig vermijden van alle digitale items. Jouw mobiele telefoon, tv, radio, enz. mogen allemaal worden vermeden, voor de stilte heb je deze niet nodig. Durf jij de uitdaging aan om voor 1 dag stil te zijn op onze stiltedag?

Je wilt gewoon een dag van rust waar niets jouw aandacht trekt. Veel mensen merken dat ze slaperig worden omdat hun ‘geest vastloopt’ door het loslaten van alle opgekropte stress en verslaving aan mobiele apparaten.

Als je kunt, ervaar dan eens een dag in stilte of wanneer je er eenmaal aan bent gewend wellicht meerdere dagen in stilte. Neem een ​​goede dopamine-detox. Vermijd stimulerende middelen zoals koffie, nicotine, suiker, enz. Je detox is ook van toepassing op je voedselinname.

Geef jezelf tot slot de tijd om rust, stilte en stilte te vinden. Je doet meer voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid door een pauze te nemen van het dagelijks leven, dan door er non-stop actief deel van uit te maken. Muziek is de ruimte tussen de noten.

Ben je nog niet overtuigd over wat MindFulness kan betekenen voor jou?

Check onze referentie en verhalen van andere deelnemers aan de Mindfulness

Kijk in onze agenda voor mijn volgende Mindfulness korte en lange trainingen.

Kijk of je voor een Mindfulness vergoeding in aanmerking komt bij de zorgverzekeraar

En natuurlijk mijn Stiltedag op een rustige, inspirerende locatie.