mindfulness-tip-ik-probeer-te-leren

Dit weekend staan de stiltedagen ingepland, 1 voor de MindFulness training en 1 voor het vervolg hierop de Compassie training. Ik zie dat het soms weerstand oproept om een gedeelte van de dag stil te zijn, niet te gebaren, geen oogcontact te hebben en niet even voor de afleiding op je telefoon kunnen spelen.

Maar nadat deze eerste weerstand is overwonnen komt aan het einde van deze stilte altijd eenzelfde reactie, wat was het heerlijk om de stilte te ervaren en te observeren wat het met je doet, in stilte lopen, mediteren en zelfs eten is een aparte gewaarwording maar erg waardevol om mee te maken.

Ik ga zelf elk jaar op een weekretraite, echt een week in stilte zijn met jezelf. Ja dan probeer je echt vanuit de lastige situaties die je tegenkomt iets te leren net zoals mijn deelnemers dit doen met de stiltedag.

“leren van de lastige situaties die je tegenkomt” 

Eigenlijk is dit vanaf onze kindertijd al een aangeboren talent, elke keer weer leren van nieuwe lastige en moeilijke situaties en zo kom je verder in je leven. Een kind begrijpt op jonge leeftijd al dat je soms door een moeilijke situaties heen moet om ergens iets tot een succes te maken, een kind heeft vaak eindeloos geduld om spelenderwijs dit te ontdekken helaas hebben we in de aanloop naar volwassenheid dit proces verleerd, geduld is vaak ver te zoeken bij volwassenen. In de MindFulness trainingen of in de vervolgtrainingen “Compassie” kun je weer bewust trainen hoe dat ook weer werkte, geduld uitoefenen in vervelende situaties juist om er doorheen te gaan en iets nieuws te leren. Ik mag hopen dat jullie dit allemaal eens bewust mee gaan maken zodat je verfrissend uit een situatie komt die in eerste instantie wellicht vervelend was maar uiteindelijk toch erg meeviel.

Vandaag de tweede stilte periode en ik ben benieuwd wat het gaat brengen, doe je ook een keer mee?