MindFulness en zorgverzekeraars
Veel mensen die een Mindfulness training willen volgen vragen mij hoe het gesteld is met vergoedingen vanuit de zorgverzekeraars. Er zijn diverse zorgverzekeraars die vergoedingen geven en ik verwijs dan ook naar de lijst hieronder.
Wat is Mindfulness; volledig bewustzijn van het huidige moment en de huidige ervaring, of: in het hier-en-nu aanwezig zijn. In het dagelijkse leven zul je merken dat veel dingen op de automatische piloot gebeuren waardoor je soms delen van de dag niet bewust meemaakt of in ieder geval minder ervaart. Je kunt dat wellicht als vervelend ervaren maar ook je omgeving kan dit onbewuste gedrag vervelend overkomen. Mindfulness kan in dat geval het antwoord zijn. Het is een vaardigheid. een training die zich kan ontwikkelen in iemand. Hier is echter wel oefening voor nodig.
Er zijn veel trainers/therapeuten die een mindfulness-training of aandachtttraining aanbieden maar niet iedereen is een Categorie 1 trainer wat vaak een vereiste is bij een vergoeding van een zorgverzekeraar. Bij MindFul Genieten kun je een individuele training volgen maar ook groepstrainingen, bijvoorbeeld via een 8-weekse training. Je kunt een mindfulness training starten om verschillende redenen, bijvoorbeeld om meer rust te ervaren, minder te ergeren, beter om te kunnen gaan met stress, de concentratie te verhogen of gewoon om meer te kunnen genieten. Daarmee kunnen ook bepaalde psychosociale problemen aangepakt worden, bijvoorbeeld als er sprake is van depressieve gevoelens, angst of slapeloosheid. Ook bij een burn-out kan mindfulness zijn vruchten afwerpen.
Een mindfulness MBSR training bestaat doorgaans uit 8 bijeenkomsten waarin iemand leert om de juiste vaardigheden te ontwikkelen.
Vergoeding van zorgverzekeraars
Bij een zorgverzekering met aanvullende dekking heb je bij sommige verzekeraars recht op vergoeding van de kosten die een mindfulness-training met zich meebrengt. Dit gebeurt onder de noemer alternatieve geneeswijzen, preventieve cursussen, psychologische hulp of psychosociale hulp. Aan de vergoeding kunnen, afhankelijk van de polisvoorwaarden die de zorgverzekeraar hanteert, één of meer eisen worden gesteld. Hieronder een kort overzicht van voorwaarden die gehanteerd kunnen worden:
- Er is sprake van een behandeling, onderzoek, cursus of consult die medisch bedoeld is.
- De therapeut/trainer is aangesloten bij een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging. Binnen het psychologische/psychosociale circuit zijn er verschillende beroepsverenigingen waar een een therapeut kan zijn aangesloten, zoals het Nederlands verbond voor Psychologen, Psycho-sociaal Therapeuten en Agogen (NvPA) of de vereniging voor MBSR/MBCT/ Mindfulnesstrainers (VMBN).
- De behandelaar is gecerticificeerd lid (cat. 1) van de VMBN, en dat ben ik dus;)
Raadpleeg bij twijfel over de vergoeding je eigen zorgverzekeraar.
De onderstaande vergoedingen en tarieven hebben betrekking op de aanvullende zorgverzekering in Voor de specifieke en bindende polisvoorwaarden kan men kijken op de website van de zorgverzekeraar. Aan de vergoedingen hieronder kunnen geen rechten worden ontleend.